Italia Renașterii: Magie și entuziasm în Toscana

toscana

Toscana, regiunea din inima Italiei are renumele de cea mai pitorească destinație europeană. Aici se aglomerează orașe medievale unde arta este întâlnită la orice colț de stradă, crame pierdute printre vii și palate renascentiste ascunse de chiparoși.

Cel mai bun loc unde poți pătrunde în atmosfera medievală a Italiei este Toscana, iar dacă încă nu ai fost aici, îți propunem un circuit de 8 zile cu autocarul, în care să descoperi Montecatini Terme, Florența, Pisa și Cinque Terre. Dar și alte orașe aflate pe traseu, precum Padova, Veneția sau Bologna.

O vorbă din popor spune că atunci când ajungi în Toscana ”nimic, niciodată nu va mai părea la fel”. Doar aici vei putea descoperi Leagănul Renașterii, să calci pe urmele Familiei Medici și să deslușești coduri ascunse în picturile lui da Vinci. În plus, poți urca în cel mai înclinat turn din Europa în Pisa, și să te bălăcești ore în șir în apele calde din Montecatini Terme…

Unde mai pui că bucătăria toscană este delicioasă: cu pizza coaptă pe vatră și asezonată din plin cu roșii cherry și busuioc proastăt, brânzeturi maturate, salamuri fine și vin, totul servit pe fundalul dealurilor molcome acoperite cu vegetație deasă.

Montecatini Terme, SPA-ul natural al Toscanei

Scăldată de soarele toscan, stațiunea balneară Montecatini Terme este primul loc pe care-l vei descoperi în acest circuit plin de însemnătate istorică. Acest colț de paradis terestru are o vechime de 200 de ani și a fost locul preferat al nobililor. În secolul al-XVII-lea, un mare duce din Toscana a reconstruit stațiunea în totalitate și a numit-o ”Bagno Nuovo”, devenind rapid cea mai luxoasă destinație din regiune. Clădirea renascentistă cu mozaicuri a rămas mărturie acelor vremuri înfloritoare, fiind și astăzi cea mai fotografiată locație din Montecatini Terme.

Comori renascentiste în Florența

Așezată ideal pe malurile râului Arno, Florența a fost primul oraș european cu străzi pavate, iar celebrul citat ”toate drumurile duc la Roma” a aparținut de fapt Florenței. Leagăn al Renașterii, Florența este orașul geniilor Rafael, Michelangelo, da Vinci, Brunelleschi, Niccolo Machiavelli sau Amerigo Vespucci. Numeroase alte figuri istorice emblematice s-au născut sau au locuit aici …

Fă un tur al capitalei Toscanei descoperid cele trei simboluri renascentiste ce domină Piazza del Duomo. Catedrala Santa Maria del Fiore este cunoscută mai bine pentru magnificul Dom pictat de Brunelleschi, fiind practic, chiar și după aproape 600 de ani de existență, cel mai mare dom din lume clădit doar din cărămidă.

Basilica este păzită îndeaproape de Campanilie di Giotto, un turn gotic fiorentin, realizat din marmură verde și roșie de Siena. Turnul se numără printre primele lucrări ale arhitectului Giotto, care alături de Alberti și Brunelleschi, au devenit părinții fondatori ai acestui stil. Al treilea simbol renascentist din inima Florenței este Baptisteriul, unde poți admira impresionantele porți aurite ale Paradisului.

Santa Croce, o altă capodoperă a marelui Giotto, este una dintre cele mai vechi basilici franciscane pe care o găsești la mică distanță de Piazza del Duomo. Interiorul vast și impresionant adăpostește osemintele a peste 250 de personalități italiene, dintre care și mormintele genialilor Michelangelo și Machiavelli.

(Sursă foto – Shutterstock)

Dacă ești pasionat de artă nu poți rata Galeriile Ufizzi, unde se află cea mai mare colecție de picturi și sculpturi renascentiste din lume, inclusiv opera ”Nașterea lui Venus” realizată de Sandro Botticelli. Calcă pe urmele celei mai influente familii din lume, Medici, vizitând Palazzo Pitti, unde a locuit Eleonora di Toledo, soția ducelui Cosimo I de Medici.

Dacă vrei să revii în Florența, atunci trebuie să mergi neapărat în Piazza Nuovo, unde se află Fontana del Porcellino. Legenda locului spune că trebuie să vâri un bănuț în râtul porcului pentru noroc. Nu poți pleca din Florența până nu dedici câteva momente shoppingului de calitate în zona Ponte Vecchio, singurul pod din lume care are magazine pe de-o parte și de alta a sa.

Pisa, Orașul Minunilor

Pisa este unul dintre cele mai încântătoare orașe ale Toscanei, aici trebuie neapărat să te pierzi în Piața Miracolelor, unde stă înclinat La Torre Pendente (unul dintre cele mai fotografiate turnuri din lume).

Imediat lângă Turnul din Pisa (în care poți urca pentru cele mai bune panorame), se află Catedrala Santa Maria Assunta, un exemplu sublim de arhitectură toscană, unde poți admira cele mai frumoase mozaicuri religioase din secolele XIII-XIV. Dincolo de Piața Miracolelor vei găsi o altă bijuterie renascentistă – Palatul Cavalerilor Sf. Ștefan, renumit pentru fațada decorată cu busturile marilor duci de Toscana.

Cele 5 pământuri magice

Îți propunem ca în acest tur interesant să faci o călătorie romantică și către Parcul Național  Cinque Terre, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cele cinci sate boeme Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare sunt cunoscute în toată lumea pentru casele ca niște cuburi pastelate, înghesuite una lângă alta pe stâncile ce atârnă deasupra Mării Ligurice.

Te poți înscrie aici pentru circuitul de 8 zile în Toscana, la tariful de 359 euro/persoană!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Maroc, poarta care îți deschide calea spre universul magic al Africii

Una dintre cele mai atractive țări africane, Maroc este o destinație turistică ofertantă atât din punct de vedere istoric și cultural, cât și peisagistic. Parte a Magrebului, statul arab are țărm la Oceanul Atlantic, precum și deschidere la Strâmtoarea Gibraltar, până la Marea Mediterană. În timp ce, Deșertul Sahara îți oferă experiențe de neuitat, iar […]

Vizitează marmota! Descoperă o altă față a Elveției

De la artă, la gastronomie și de la relaxare, până la aventură în aer libe, Elveția este raiul vacanțelor indiferent de anotimp. Iarna te bucuri de adrenalină pe pârtii, de căldura cabanelor din lemn și de aroma vinului fiert savurat în aer liber. Vara, însă, plăcerile se înmulțesc. Ai drumeții pe munte, băi în lacuri […]

casablanca

Casablanca, orașul considerat nestemata Marocului

O destinaţie exotică de vacanţă, plină de farmec şi culoare, Marocul te aşteaptă să petreci o aventură memorabilă. Admiră peisajele uimitoare ale Africii de Nord, un tablou fascinant ce îmbină deşertul cărămiziu cu înălţimile abrupte ale Munţilor Atlas. Vizitează oraşe pictate în culori vesele, apărate de fortăreţe impresionante, şi sate de coastă unde domneşte liniştea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − sixteen =