×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Iranul, un caleidoscop de culori. Cu ce te poate suprinde Teheran

Iran, una dintre cele mai mari tari ale lumii, este mostenitoarea istoriei si a culturii marelui Imperiu Persan, un stat care a jucat un rol important in trecut si care si-a pastrat greutatea atunci cand vine vorba despre relatiile politice internationale.

Persanii au dominat o buna parte a lumii, din Egipt in Asia Mica si Tracia, iar Iranul de astazi este un loc al diversitatii culturale, etnice, geografice si climatice. De altfel, bogatia culturala a tarii este reflectata in cele 22 de situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Top 3 atractii in Teheran

Desi nu este nici cel mai vechi, nici cel mai frumos oras al Iranului, capitala Teheran este o metropola plina de viata cu un farmec aparte. Aici poti surprinde cel mai bine aroma vietii iraniene contemporane, mai ales daca te amesteci printre localnici si turisti in Marele Bazar, intr-o atmosfera ametitoare.

Cele peste 10000 de magazine dispuse pe 10 km de alei labirintice iti ofera tot ce iti poti imagina, de la condimente la produse artizanale, ceasuri, covoare, tigai si bijuterii. In plus, pe langa magazine, Marele Bazar mai adaposteste si moschei, case de oaspeti si banci.

Printre atractiile istorice de top ale Iranului, de neratat este Palatul Golestan, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, resedinta regala a dinastiei Qajar. Complexul opulent include 17 structuri, printre care se numara salile de tron, muzee, precum si gradini luxuriante, decorate cu fantani arteziene. Descopera aici Sala Diamantelor, Tronul de Marmura, Sala Oglinzilor si Muzeul de cadouri, fiecare parte a unei adevarate bijuterii arhitecturale bogat ornamentate.

(Sursa foto: Shutterstock)

Muzeul National al Iranului gazduieste o gama impresionanta de comori ce expun peste 3000 de ani de istorie locala, de la unelte din Epoca de Piatra la monede si carti rare si vase din ceramica. Ba chiar si cladirea in sine face cinste Iranului prin arhitectura spectaculoasa, fiind una dintre cele mai interesante constructii moderne din Teheran.

Cele mai importante localitati din Iran

Se spune ca o vizita in Iran este incompleta daca nu ai umblat pe urmele vechilor regi. Descopera Persepolis, odata capitala a primului imperiu persan si locul de nastere al civilizatiei persane. De altfel, tot ce vezi in jur este un exemplu de grandoare imperiala, sustinuta si de un cadru natural splendid. Ruinele arhitecturale ramase dupa ce orasul a fost distrus de Alexandru cel Mare, in anul 330 i.Hr. au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Un oras incarcat de istorie si poezie este Shiraz, minunat amplasat la poalele Muntilor Zagros, localitate feerica ce imbina vechiul si noul. Te asteapta aici atractii pline de viata, cum ar fi Moscheea Roz, ce te cucereste cu jocul de lumina si culoare al vitraliilor, Cetatea Karim Khan Zand, un exemplu fin de arhitectura, vibrantul Bazar Vakil, impreuna cu Moscheea Vakil, si mausoleele inchinate celor mai iubiti poeti persani, Hafez si Saadi.

Orase cu traditie ale Iranului, Kashan si Isfahan se mandresc cu atractii importante si monumente vechi, dar si cu mestesugarii locali ce le poarta renumele pentru frumoasele lor produse, de la matase si catifea la covoare si vase din lut. Viziteaza in Kashan Fin Garden, un complex impresionant de gradini intinse pe doua hectare, incluzand fantani si foisoare, locul ideal pentru a te relaxa la umbra arborilor seculari.

Isfahan, la randu-i, se regaseste in destinatiile turistice de top ale Iranului, si vei putea observa cu ochii tai de ce. Bulevardele sale abunda de arbori si gradini persane, iar cladirile islamice ii confera o atractie vizuala de neegalat. Ba chiar, vei simti ca te afli intr-un adevarat muzeu al culturii traditionale, imbogatit de podurile pitoresti, moschei si piata centrala, inclusa in Patrimoniul UNESCO.

Toate acestea si inca multe altele te asteapta in circuitul in Iran, care iti aduce o sumedenie de atractii si experiente de neuitat, intr-un tinut istoric uimitor, marturie a unui trecut glorios ce continua sa se dezvolte intr-un ritm trepidant, pastrand vii si traditiile, in localitatile sale pitoresti.

Te poti inscrie aici pentru circuitul de 10 zile in Iran, la tariful redus de 1324 euro/persoana, include reducerea Early Booking 8% - de la 1440 euro/persoana.


Rezerva acum!