Turcia, o explozie de gusturi şi arome

turcia_mancare

O destinaţie plină de strălucire aflată între Asia şi Europa, Turcia impresionează prin amestecul cultural, inclusiv la nivel gastronomic. Pe malul Bosforului se mănâncă bine și pe gustul celor mai pretențioși oaspeți care trec pragul “Țării Semilunei”. Bucătăria turcească este o explozie formidabilă de arome, un mix apetisant de condimente și combinații puse la punct de bucătari dibaci.

Moştenirea unei culturi gastronomice

Pentru a demonstra influența gastronomiei din această parte a lumii, este suficient să ne amintim că sarmalele și chiftelele au avut ca punct de plecare centrul Imperiului Otoman. La capitolul legumelor, de bază sunt vinetele, ceapa, roșiile, fasolea, usturoiul, castravetele și lintea. Apoi, carnea de miel, oaie, vită sau pui este fundamentală. Savoarea este lăsată pe mâinile condimentelor: pătrunjel, mentă, chimion, boia, piper. Iar amestecul acestor elemente duc la felurile-vedetă din bucătăria turcească: kebap, karniyarik sau meze.

turcia(Kebap – Sursă foto: Pixabay)

Secretele unui kebap perfect sunt mirodeniile şi marinata în care este preparată carnea. În plus, unele dintre cele mai renumite tipuri sunt identificate de oraşul sau regiunea de provenienţă. Vezi Adana kebap, ceva mai condimentat, din oraşul din partea central-sudică a Turciei, sau Urfa kebap, din zona de sud-est. La fel de cunoscute sunt şi doner kebap şi iskender kebap, preparate cu fâşii subţiri de carne, sos de roşii, iaurt şi unt. Acesta din urmă a fost inventat în anul 1867 de Iskender Efendi, în oraşul Bursa, al patrulea ca număr de locuitori din Turcia.

Delicioasele deserturi turceşti

În materie de dulciuri, bucătăria turcească oferă o varietate de preparate care îţi lasă gura apa la simpla vedere. Dintre acestea, cele mai mult elogii le primesc kataiful și baclavaua, preparate cu nuci sau fistic. Baclavaua, care vine de fapt din Asia Centrală, s-a răspândit peste tot în lumea otomană. Oraşul Gaziantep este considerat a fi adevărata capitală a acestui desert, pe care l-a ridicat la rang de artă.

turcia(Baclava – Sursă foto: Pixabay)

Alt dulce transformat de turci în spectacol este crema de îngheţată, care te va cuceri cu gustul unic şi textura deosebită. Să cumperi un cornet de maraş dondurma de la un vânzător îmbrăcat într-un costum tradiţional este chiar o provocare.  În cele din urmă, faimosul rahat turcesc, care se găseşte într-o mare varietate de arome, forme şi culori, este servit cu o cafea tradiţională, la finalul mesei. Iar pentru a te bucura de faimoasa cafea cu spumă şi caimac, ai nevoie de un adevărat artist.

Îmbarcă-te la o aventură în această ţară a varietăţii gastronomice şi lasă-te cucerit de gusturi şi arome. Europa Travel îţi oferă oportunitatea de a vizita cele mai importante staţiuni turceşti pentru un sejur de poveste: oferta aici.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Tradiții de Paște în Grecia: Cum sa alegi o Lambatha perfectă

Ți-ai făcut deja planurile pentru vacanța de Paște în Grecia? Atunci descoperă și tradițile la care urmează să iei parte. Grecia este cunoscută pentru caracterul ei puternic religios și pentru tradițiile sale frumoase și bine împământenite. Iar de Paște – cea mai importantă sărbătoare a anului – ele sunt menite să atragă prin frumusețea lor, […]

Vacanta de primavara 2015! Unde mergem?

Dupa un anotimp friguros, a venit vremea relaxarii la soare, intr-o vacanta de primavara 2015. Unde mergem? Ei bine, am facut o lista cu cateva destinatii de vacanta de primavara 2015, in care sa ne bucuram nu doar de soare si peisaje multicolore, ci si de festivaluri care sa invioreze atmosfera. Destinatii cu bucatarii delicioase, […]

Chios – insula greceasca, de care sigur n-ai auzit inca

Daca Grecia are o insula magica, ea sigur este Chios – o insula foarte putin cunoscuta, care se intinde in partea de nord est a Morii Egee. Faimoasa in special pentru cultivarea si producția de mastic, o rasina aromatica care se formeaza din „lacrimile” copacilor crescuti in regiunea fertila Mastihohoria, Chios este secretul turistilor pasionati […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =