Vacantă în Praga? Top 5 delicii de patiserie de neratat

Gurmand sau nu, o vacantă în Praga este un must. Poate nu în fiecare an – deși o poți face ca escapadă de weekend care, vorba aceea, nu strică niciodată – dar măcar la doi ani. Praga este o lume a romanticului, a vibrației și a celor care iubesc aromele naturale. În special la dulciuri! Există multe destinații cu produse de patiserie uimitoare în Europa, inclusiv Paris, dar Praga te cucerește din prima degustare.  O vacanță în Praga trebuie să cuprindă podul, ceasul, berea și neapărat cel puțin un produs de patiserie. Iată cele mai populare și delicioase (după părerea noastră) produse de patiserie pe care le poți degusta într-o vacanță în Praga, fie ea de toamna, iarnă sau vară. Asta pentru că, orice anotimp vei alege, Praga te va cuceri cu aromele și frumusețile sale.

1. Vacanță în Praga cu… Trdelnik

Trdelnik este una dintre cele mai comune produse de patiserie, regăsite la aproape fiecarw colț de stradă. Bineînțeles, vorbim de cartierele turistice. În timp ce Praga este renumită pentru trdelnik-ul său, patiseria a fost inițial cunoscută sub numele de „kurtsoskalacs” și apărută inițial în Transilvania – locuința maghiarilor secui. Potrivit istoricilor alimentari, contele Josef Gvadanyi, un general maghiar, s-a stabilit în orașul Skalica (granița dintre Slovacia și Cehia), în secolul al XVIII-lea, aducând cu el un bucătar transilvănean. Un bucătar ce aducea cu el o rețetă gustoasă pentru kurtsoskalacs. Poți mânca Trdelnik la Krusta (Piața Drazichei 12), unde sunt făcuți afară. Aluatul de Trdelnik nu este foarte dulce, dar exteriorul este învelit într-o pojghiță frumoasă, caramelizată, cu aromă de zahăr ars. Perfect cu vin fiert

2. Vacanță în Praga cu… Strudl

Nu, nu este un tipar. Strudelul poate fi renumit în Viena, dar strudl este un desert ceh tradițional. Desigur, dacă stai să compari, vei vedea că ambele vin din același loc, iar inspirația provine de la prima rețetă de baclava turcească. Strugurii de tip Strudel au devenit populari în secolul al XVIII-lea. Prima rețetă vine de la Viena si datează din 1696. Versiunile moderne sunt de obicei umplute cu mere si condimente și se găsesc in Ungaria, Croația, Bosnia, Serbia, Slovenia, Polonia, Romania si Slovacia … și Republica Cehă, desigur. În Praga, acesta prezintă câteva caracteristici unice: Umplutura este ușor roz, de la coaja de mere, iar umplutura este cu mere și stafide. Deasupra se pune un strat simplu de zahăr pudră, spre deosebire de cremă sau înghețată, ca-n alte țări.

3. Vacanță în Praga cu… Makový koláček

Makový koláček, cunoscut și sub numele de kolach, este o patiserie cehă care extrem de populară. Un soi de Trdelnik cu umplutură ca de brioche. Indițial, Makový koláček a fost considerat un desert de nuntă. Acum, el a devenit un soi de mic dejun. Îl găsești la Artisan Café & Bistrot (Vejvodova 1). Aluatul era un aluat pe bază de drojdie, plăcut uscat, iar umplutura este făcută din pastă dulce de mac. Peste vârf se presară o pulbere de migdale. Această cofetărie din Praga este mică în dimensiune, dar perfectă pentru ceaiul de dimineață sau relaxarea de seară.

4. Vacanță în Praga cu… Medovnik

Torturile de miere sunt foarte populare în Praga. Dar speciale sunt doar două! Ambele din miere! Primul este medovnik – cel mai bun tort cu miere pe care l-am încercat vreodată. Are o crustă destul de uscată, aproape sărată, cu glazură foarte dulce, din miere aromată, între fiecare strat. Suprafața consta într-un strat subțire de zahăr pulbere, făcut parcă din miere (știu, nu mă întrebați cum). Are o aromă foarte pronunțată de miere, dar și o aromă ușoară de caramel.

5. Vacanță în Praga cu… Marlenka

Marlenka este un alt tip de tort de miere popular în Praga. Rehnic vorbind, Marlenka este un tort de marcă, inventat în Praga, în 1704 de Armenianul Georgius Deodatus Damascenus. El a fondat primul salon de cafea din oraș. De asemenea, a repopulat o rețetă armeniană tradițională de tort cu strat de miere, numind-o după soția și fiica sa: Marlenka. Curând, tortul a devenit o tradiție locală. Spre deosebire de medovnik, marlenka are o bază mai ciudată, mai zemoasă și cu mai multă miere. El este umplut și acoperit cu straturi subțiri de cremă de miere, peste care se preasră mai multă pudră de miere. Se coace mai mult decât Medovnik , dar nu putem spune că depășește gustul acestuia. Însă asta ține strict de preferințe. Încearcă-le în următoare vacanță în Praga și spune-ne de care te-ai îndrăgostit.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

top 10 destinatii de primavara

Top 10 destinatii de primavara

Primavara este anotimpul vacantelor parfumate si relaxante. Lipsa aglomeratiei, dar si preturile mai mult decat convenabile, fac din acest sezon unul dintre cele mai potrivite pentru petrecerea unei vacante binemeritate dupa sezonul friguros. Europa Travel vine in sprijinul calatorilor cu 10 sugestii pentru un sejur primavaratic.   Insulele ABC, Caraibe Daca marea majoritate a insulelor […]

Kavala, Lady of Macedonia

Orasul Kavala a fost fondat de colonistii din Thassos, in secolul al 6-lea i. Hr., iar pe atunci purta numele de Neapolis (“orasul cel nou”). In perioada Bizanțului, orașul a fost redenumit Christoupolis

Litoral Bulgaria: atracţii de weekend

Paștele se apropie cu pași repezi și, dacă nu ți-ai făcut planuri, ia în considerare una dintre stațiunile de litoral Bulgaria. Indiferent pe care ai alege-o, este destul de aproape de România, accesibilă și bogată în tradiții ortodoxe. Unde mai pui că toate stațiunile de litoral Bulgaria vin în varianta all inlcusive. Iar asta înseamnă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =