Gastronomia Greciei: Ce trebuie să știi despre brânza Mzithra

Ai auzit de brânza Mzithra? Dacă îți place Grecia, sigur știi că Feta nu este singura brânză grecească. Alte brânzeturi, ca mzithra, sunt destul de comune. Totul depinde de orașul/insula în care te afli. Deși multe brânzeturi grecești sunt exportate pentu piețele din afara Greciei, Feta este mult mai comună. Este o brânză de-a dreptul delicioasă, pe care grecii o folosesc cel mai des în salata tradițională grecească. Și cum Feta cred că ai încercat deja, înfruptă-te în următoarea vacanță și din alte tipuri de brânzeturi locale, fie necunoscute, fie uitate. Încearcă brânza Mizithra. Iată câteva informații despre ea.

Unde găsești brânza Mzithra

Ajuns în Grecia, este bine să guști toate brânzeturi locale pe care le găsești. Brânză Mzithra de-a dreptul tradițională găsești în Creta. O găsești la țărani, în satele mai puțin turistice, și la magazinele de specialitate. Brânza Mzithra este foarte populară în Creta, dar se găsește în toată Grecia. Cu toate acestea, este bine să o guști inițial pe cea din Creta, proaspătă, abia preparată. Insula Cipru are și ea o versiune a acestui tip de brânză numită „Anari” și există o versiune a ei și în Anthotyros. Dar, spre deosebire de brânza Mzithra, versiunea acestora poate conține de multe ori lapte de vaca.

Cum se face brânza Mzithra

Mzithra este o brânză moale, preparată din lapte de oaie. Deși cunoscută ca o brânză moale și delicioasă, ea se întărește pe măsură ce trece timpul și devine…și mai gustoasă. Este similară cu brânză ricotta italiană prin raportul dintre lapte și zer. Un raport aflat de obicei de 7 la 3. Ricotta este asemănătoare cu brânza Mzithra. Nu doar prin textură, ci și pentru că producătorii de brânzeturi o lasă adesea foarte puțin la uscat. Ea este lăsată până capătă un pic de tărie și poate fi servită în timp ce încă este moale. Iată cum se prepară brânza Mzithra, în câțiva pași simpli:

  • Lapte, în acest caz lapte de oaie, pus într-o oală și fiert lent, câteva minute.
  • Este permis să rămână la fiert lent, timp de câteva minute.
  • După aceea, brânzarul adaugă ceva care permite laptelui să se coaguleze, cum ar fi cheagul – o enzimă naturală găsită în stomacul oii, suc de lămâie sau oțet. Acidul din toate brânzeturile încurajează laptele să se coaguleze. În acest stadiu, se adaugă un vârf sau două de cuțit de cheag.
  • După formarea laptelui covăsit, amestecul de brânză este pus într-un tifon, legat în partea de sus și agățat de ceva, pentru a se lăsa la scurs. Cu cât se scurge mai mult zerul, cu atât brânza se va face mai tare

Există două tipuri de brânză Mzithra

După câteva zile, mzithra devine dulc. Acest tip de brânză este cel mai des folosit în coacere sau poate fi mâncată ca atare, cu o lingură. De asemenea, pentru un desert rapid, mic dejun sau gustare, îl poți stropi cu miere. Versiunea tare a Mzithra, care se numește „Xynomzithra”, sau „Mzithra acră”, are o aroma distinctă și este cel mai des folosită ca topping pentru paste. Ambele variante de brânză sunt delicioase, mai ales când sunt combinate cu alte mezedakia (aperitive), cum ar fi măsline.

Mzithra este o brânză unică. Dacă ești curios și n-ai răbdare până la vacanța în Creta. O poți prepara și acasă, după rețeta de mai sus. Nu uita: Brânza Mzithra autentică insulei Creta se face DOAR cu lapte de oaie!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Shoppingul în Amsterdam

Amsterdam, capitala Olandei, este un oraș preferat de tinerii plini de viață, ce doresc să exploreze expozițiile, evenimentele sociale și culturale și festivalurile organizate aici în tot timpul anului, însă orașul are mult mai multe de oferit tuturor călătorilor ce doresc să descopere stilul de viață olandez! Buticurile pline de șarm ale Amsterdamului sunt pur […]

6 mancaruri de incercat in vacanta in Italia

Vacanta in Italia este un rasfat in toate privintele. Ai soare, ai un litoral generos cu ape limpezi, podgorii intregi, livezi cat cuprinde si o gastronomie de-ti lasa gura apa, doar cand te gandesti. Tinand cont ca tara se imparte pe regiuni,vacanta in Italia difera substantial in functie de locul pe care ti-l alegi. Insa, […]

Tur de degustare în Balcani

Tur de degustare în Balcani: top vinuri bulgărești

Uită de Franța, ignoră Italia și renunță la Spania, pentru o vacanță inedită printre zeci de vinuri bulgărești! Țara în care degustările sunt la ordinea zilei, iar savoarea soiurilor poate fi cu greu depășită. Cunoscută drept una dintre cele mai vechi vinificații din lume, această nație balcanică obișnuia să strivească strugurii încă de pe vremea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =