×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

10 lucruri amuzante despre Amsterdam! Stiai ca…

Amsterdam. Orasul Lalelelor, orasul indragostitilor…orasul in care o vacanta este intotdeauna binevenita. Si cum inceputul anului vine cu lipici la vacante pentru indragostiti, Amsterdam este o optiune buna de luata in seama. Mai ales pentru city break. Insa, inainte de a porni la drum, intra in atmosfera de vacanta, decoperind 10 lucruri amuzante si totodata interesante, pe care probabil nu le stii despre Amsterdam.

165 de canale

165: Acesta este numarul de canale din Amsterdam. Per total, aceste cai navigabile depasesc 100 de kilometri. Zona canalului inel din secolul al XVII-lea din Amsterdam, din interiorul Singelgracht, a devenit parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 2010. Frumos, nu?

1.515 de baruri si cafenele

1.515: Acesta este numarul de baruri si cafenele din oras. De-a dreptul Wow! Asta inseamna o multime de Heineken si o multime de oameni cu pofta de viata! In astfel de conditii vesele, cum sa nu iubesti Amsterdam?

Primul bar gay din Amsterdam

Primul bar gay din Amsterdam inca mai exista: este Cafe 't Mandje, pe Zeedijk 63, si a fost deschis in 1927! Proprietarul Bet van Beeren a fost lesbiana. Ea a permis barbatilor sa danseze cu barbati si femeilor sa danseze cu femei... dar fara saruturi!

4 metri sub nivelul marii

4: Acesta este numarul de metri la care se afla Schiphol, aeroportul din Amsterdam, sub nivelul marii. In cazul in care nivelul marii creste mai tare, aeroportul ar trebui transformat intr-un port maritim. Sa speram, totusi, ca asta n-o sa se intample.

100 de barbati, 145 de femei

Exista mai multe femei decat barbati in Amsterdam. Mai precis, exista un surplus de femei tinere din Tarile de Jos (cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani). Pentru fiecare 100 de barbati din aceasta categorie, exista 145 de femei!

1281 de poduri

1281: Acesta este numarul de poduri din intregul oras. Exista 80 de poduri in centrul orasului Amsterdam. Magere Brug, de asemenea, cunoscut sub numele de Skinny Bridge (Podul Subtire), este cel mai faimos pod din oras. Trecerea peste Reguliersgracht si Herengracht este cunoscuta sub numele de Podul cu 15 Poduri. Daca stai in locul potrivit, mai ales pe timp de noapte, poti vedea in departare un total de 15 arce. Frumos!

O carte olandeza, in 70 de limbi

Jurnalul Annei Frank este cartea olandeza tradusa in cele mai multe limbi. Acesta a fost tradusa in 70 de limbi diferite si publicata in peste 60 de tari.

881.000 - mai multe biciclete decat localnici

881.000: Asta este numarul aproximativ de biciclete din Amsterdam. Destul de ciudat intrucat in oras locuiesc doar aproximativ 799.400 de oameni. O explicatie logica ar fi ca, dupa unele estimari, anual, in Amsterdam sunt furate cam 100.000 de biciclete. Asa s-ar intelege diferenta dintre numarul de rezidenti si biciclete!

2.500 de houseboats

2500: Asta aproximativ numarul de Houseboats din Amsterdam. Cele mai multe le vezi pe canalele orasului si sunt ocupate de catre rezidenti. Doar cateva sunt de inchiriat pentru turisti. Exista chiar si o casa plutitoare aparte doar pentru pisic. Se numeste De Poezenboot si se afla pe canalul Singel! Daca esti pasionat de casele plutitoare houseboats, mergi la muzeul specializat, ci acelasi nume.

11.000.000 de picioroange

11.000.000: Acesta este numarul aproximativ de stalpi din lemn, care sustin cladirile orasului. Toate structurile din oras sunt sustinute de stalpi de lemn, lungi 15- 20 de metri. Stalpi care se scufunda in noroi si sunt fixatite intr-un strat de nisip, cade de 11 de metri adancime. O casa tipica are in jur de 10 stalpi de lemn, iar Centraal Station este sprijinit de aproape 9.000. In concluzie, Amsterdam este ca un dansator pe picioroange.

25.000 de biciclete scufundate

25.000: Asta e numarul de biciclete care ajung in canalele din Amsterdam in fiecare an. Da, vezi bine: in canalele orasului. Ciudata este incurcatura declaratiilor oficiale. In timp ce 25.000 de bucuclete se scufunda, autoritatile spun ca doar 8.000 de biciclete sunt scoase la suprafata. In conditiile astea, iti imaginezi cate biciclete stau ascunse sub apa?

Rezerva acum!