9 abilități esențiale necesare oricărui turist

abilități esențiale necesare oricărui turist

Pentru unii, vacanța poate fi o provocare. Pentru alții, ea înseamnă aventură. Însă, pentru călătorii cu experiență, vacanța este un mod uimitor de relaxare. Atât de uimitor, încât creează dependență. În timpul vacanței,oricine poate fi neîndemânatic privind siguranța și oricine poate învăța câteva cuvinte într-o limbă străină. Însă, turiștii cu experiență sunt cei care dobândesc abilități cu ajutorul cărora se descurcă mult mai ușor în orice colț de lume ar ajunge. Ei bine, dacă vrei să fii și tu unul dintre ei, aici ai 9 abilități esențiale, care îți vor face vacanțele în țară sau peste hotare mult mai frumoase și relaxante.

Cutie de viteze manuală

Cumperi sejurul și imediat te gândești cum să descoperi cât mai multe din destinația aleastă. Și așa ajungem la alegerea transportului. Fie mergi în excursii organizate (care, să fim sinceri, te limitează), fie alegi un mijloc de transport care să-ți ofere independență: mașina. Asta dacă nu te duci în Amsterdam, unde ești nevoit să-ți iei bicicletă. Rămânând, însă, la mașină, alege una cu cutie de viteze manuală, chiar dacă nu ești familiarizat cu ea. Prețul de închiriere și consumul sunt considerabil mai mici, iar modele sunt mai multe. Pentru a te obișnui cu ea, mergi câteva minute într-o parcare goală.

Citește o hartă

Într-o epocă a GPS-ului, puțini știu să citească o hartă – o abilitate importantă în zone cu acoperire limitată sau fără acoperire a reţelelor de telefonie mobilă. Pe lângă orientarea pe șosele, harta este un instrument esențial pentru drumeții și zonele centrale ale orașelor. Ciar dacă în orașe ai rețea, nu știi niciodată când rămâi fără baterie la telefon sau GPS. Exersează-ți abilitățile de orientare, învățând să folosești compasul, în stil vechi. Este interesant și chiar distractiv, mai ales când ești cu prietenii. De asemenea, citirea și înțeegerea hărții înainte de a pleca în vacanță te poate ajuta să te familiarizezi cu locurile mai puțin cunoscute.

Negociză

Când spui negociere, mjoritatea se gândește la tocmeala din piețele comerciale stradale. Ei bine, nu-I deloc așa. Când vine vorba de negociere, o poți face oriunde și oricând. Trebuie doar să știi cum și unde să te oprești. Iar asta se învață și se perfecționează odată cu experiența. Tocmeala este o abilitate esențială în vacanțe, în special dacă vrei să nu plătești cel mai mare preț de fiecare dată. Citește și tetează fiecare mod de negociere care crezi că țo se potrivește și ai să fii surprins de câte poți câștiga.
Spre exemplu, poți negocia chiar și la rezervarea camerei de hotel. Fă-ți rezervarea telefonic – nefiind față-n față cu vânzătorul, vei fi mai încrezător. Și, din moment ce simte că te poate pierde ca client, acesta ți-ar putea oferi mai multe avantaje. Nu neapărat un preț mai mic, dar poți beneficia de parcare gratuită, mic dejun gratuit sau alte facilități din cadrul hotelului, la prețuri mult mai mici. Cine nu și-ar dori asta?

Apropie-te de străini

Ești învățat de mic să nu vorbești cu străinii. Însă, în vacanțe, străinii te pot ajuta să găsești cele mai bune restaurante, magazine tradiționale și multe alte atracții. Iar dacă te rătăcești vreodată, un localnic este tot ce ți se poate întâmpla mai bun. Dacă, însă, ești timid de fel, începe prin a vorbi cu proprietarii de magazine sau personalul hotelului în care ești cazat. Indiferent de hotelul în care stai, personalul din industria serviciilor știu mai multe limbi. Imposibil să nu vă înțelegeți.

Schimbă o pană de cauciuc

Sună ciudat, mai ales dacă ești femeie…Însă, în ciuda numeroaselor service-uri de pe strada ta, pe ultițele satelor tradiționale ale oricărei destinații este puțin probabil să găsești vreunul. Și pe traseele montane nici nu se pune problema. Abilitatea de a schimba o pană de cauciuc te poate salva de la multe probleme, ajutându-te să nu rămâi blocat în pustiu. Exersează schimbatul cauciucului înainte de a pleca în vacanță și asigură-te că ai o roată de rezervă la închirierea mașinii. De asemenea, asigură-te că știi faci o parcare paralelă (e bună când parcările sunt full, iar cel mai bun loc te forțează să faci asta).

Estimarea conversiilor

Prin lume, întâlnești mai multe moduri de măsurare. Vei auzi de kilometri, litri, grade Celsius, mile, galoane și Fahrenheit. Dacă îți petreci vacanța în Europa, atunci nu vei avea probleme. Dacă, însă, ai de gând să-i vizitezi pe americani (și nu numai), va trebui să înveți să estimezi măcar diferențele. Știindu-le în mare te va ajuta să respecți limitele de viteză, fără a-ți verifica bordul la fiecare câteva secunde, vei ști câtă băutură să ceri în restaurante și să te îmbraci adecvat temperaturii de afară. În plus, te familiarizezi cu ratele locale de schimb valutar. Lucru care te ajută enorm în estimarea cheltuielilor, prevenind irosirea banilor. Între 1.000 de coroane suedeze, 1.000 de yeni japonezi, 1.000 de dolari americani și 1.000 de lei sunt diferențe mari. Fiind capabil să estimezi rapid cât costă o masă, un bilet de tren sau o oră de internet față de la tine acasă vei putea evita cumpărăturile care-ți depășesc bugetul. Bineînțeles că poți face toate acestea pe telefon, dar este mai ușor să-l înveți pur și simplu.

Învăță limba locală

Engleza este o limbă internațională, dar nu toată lumea o știe. Tocmai de aceea, încață câteva cuvinte, fraze-cheie, în limba țării în care călătorești, pentru a te descurca mai ușor. Nu te baza pe clasica frază „do you speak english?”, ci arată că încerci cu adevărat să decoperi destinația. Și, crede-ne, eforturile tale vor fi apreciate de localnici. Aplicațiile precum „Duolingo” te pot ajuta să începi cu elementele de bază: saluturi, da ți nu, numere și cum comanzi într-un restaurant. Pentru fraze, „Google Translate” este un instrument extrem de folositor, care te poate ajuta nu doar înainte, ci și la fața locului.

Competențe de bază pentru supraviețuire

Indiferent dacă ești singur sau cu prietenii, trebuie să știi să folosești o trusă de prim ajutor, alături de alte tehnici de salvare precum fi CPR (tehnică de resuscitare cardio-respiratorie) și manevra Heimlich. Pentru mai multă încredere, ia câteva lecții de CPR de la specialiști. Nu râde. Nu se știe niciodată când poți avea nevoie de aceste abilități. Printre alte abilități aparent de bază, pe care ar trebui să le știi, se numără înotul, oprirea unei sângerări, tehnici de autoapărare și calmarea în situații de șoc.

Dezosarea peștelui

Comanda într-un relastaurant se face simplu și rapid: alegi ceea ce îți sună bine și îl mănânci după ce îți este servit. Însă, când preparatul comandat este pește, iar bucătarul alege să ți-l servească întreg, lucrurile se complică. Ori știi tehnica dezosatului, ori începi să îți alegi oasele acestuia de printre dinți…. Dezosarea peștelui este o artă, care te ajută să mănânci peștele mai ușor și mai curat. Învață și exersează tehnica la tine acasă, înainte de a pleca în vacanță. Oricât de nonconformist ai fi, nu cred că ți-ai plăcea să atragi atenția mozolindu-ți mâinile de pește.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Călătoriile, un factor cheie în formarea personalității

Călătoriile sunt un pas important spre dezvoltarea personală: ele ne lărgesc orizontul, dezvoltă empatie culturală și ne oferă o mai bună înțelegere a lumii. Călătorim cu copiii noștri, deoarece credem că aceste experiențe nu doar că le va îmbunătăți abilitățile sociale, ci îi va ajuta în dezvoltarea personală. Mulți cred că vacanța este doar pentru […]

30 de milioane de turiști în 2017! Grecia bate recordul

Organizația Națională de Turism din Grecia (GNTO) a anunțat că se așteaptă la un record de 30 de milioane de vizitatori internaționali în Grecia, în 2017. Aceasta reprezintă o rată de creștere de 7%. Mai mai exact, două milioane de vizitatori în plus față de anul precedent. Potrivit statisticilor realizate de GNTO, anul acesta, aproximativ […]

3.000 de ani de tradiție. Ce să guști într-o vacanță în Grecia

O vacanță în Grecia nu este doar o călătorie de relaxare și aventură. O vacanță în Grecia este și o călătorie gastronomică de explorare și mister. Bucătăria mediteraneană ca stil de viață a devenit marele trend al zilelor noastre, fiind adoptat de milioane de oameni din întreaga lume. Sute de articole se publică săptămânal pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − 3 =