×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Pasul Prislop, cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali

Dupa o vara cu sejururi in Grecia, Turcia, Spania sau cu city break-uri prin Roma sau Berlin, a venit si momentul vacantelor in Romania. Si prima destinatie (sau, mai bine spus, drumetie) din lungul sir al listei vacantelor de toamna in Romania pe care ni le-am propus este Pasul Prislop - cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali! Un loc aproape ignorat de romani, dar adesea vizitat de nemti si austrieci.

Cea mai frumoasa trecatoare din Romania

Pasul Prislop, drumul de 50 de kilometri lungime, care leaga Maramures de Moldova, la o altitudine de 1.416 de metri… Cunoscut si ca Prislopul DN18, Pasul Prislop este, probabil, cea mai frumoasa trecatoare din Romania care leaga Viseu, Moisei si Borsa (Maramures) de Campulung Moldovenesc (Suceava). El te incanta cu un peisaj natural mirific, de un verde crud, traversat pe alocuri de izvoare reci si „colorat” de albastrul pur al cerului. Strabatut de doi versanti si inconjurat de numeroase masive montane - Gutai, Ignis, Muntii Maramuresului, Muntii Rodnei, Tibles si Lapusului - Pasul Prislop ofera unul dintre cele mai uimitoare peisaje naturale din tara.

Primele atractii ale zonei

Pe langa frumusetea frapanta si aerul sau rece, curat, trecatoarea Prislop iti deschide portile catre alte atractii aproape la fel de fascinante. Primele lucruri pe care sa le vizitezi cand ajungi aici este un han si o manastire ce poarta hamurile „Schimbarea la Fata” si „Sfanta Treime”, iar apoi, in apropierea acestora, vei descoperi cimitirul militar, unde se odihnesc victimele celor doua razboaie mondiale. Atractii zonale mari, ce merita vizitate pentru frumusetea si istoria lor.

Natura dintr-o casa batraneasca

In timpul iernii, trecatoarea este blocata din cauza zapezilor si a altitudinii mari, insa vara si pana spre sfarsit de toamna, ea ofera turistilor o priveliste uimitoare asupra Obcinelor, a Muntilor Rodnei (cu varful Pietrosu la 2.303 metri si varful Ineu la 2.279 de metri). Poposeste pentru cateva ore in zona si paseste pragul Muzeului Radacinilor - un muzeu amenajat intr-o casa batraneasca, cu peste 100 de radacini bizare de copaci. Tot aici, un salon generos, atent amenajat, iti ilustreaza diverse obiecte care au apartinut soldatilor decedati in timpul celor doua razboaie mondiale, o colectie numismatica, flori de mina si de oua incondeiate din Maramures si Bucovina. Muzeul Radacinilor se afla pe strada Preluca Tatarilor nr. 67, la confluenta Bistritei Aurii cu Valea Vulcanescu.

Eveniment cu traditie

Iar daca ti-a placut (ceea ce nu ne indoim deloc), pregateste-te sa revii in august. Anual, in a treia duminica a lunii, imediat dupa sarbatoarea Sfintei Marii, incepe Festivalul folcloric se numeste „Hora de la Prislop” (Dansul din Prislop)! Un festival organizat la 1.416 de metri altitudine, in Pasul Prislop, care promoveaza traditii, obiceiuri, costume populare si cantece. Hora de la Prislop este un eveniment traditional in Romania si a fost pomenit pentru prima data in documente latine, in 1738. „Hora de la Prislop” aduna anual un numar mare de participanti, localnicii satelor alaturate si turisti deopotriva, iar recordul de petrecareti a fost stabilit in 1973, cand peste 50.000 de oameni au venit sa asiste la eveniment.

Rezerva acum!