×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Sfaturi importante de calatorie, pe care probabil le ignori

Fii onest. Ai citit vreodata sfaturile privind siguranta in timpul calatoriilor? Putini dintre noi au facut-o si si mai putini le-au respectat. Cum ne facem bagajele, cum uitam de lucrurile esentiale si serioase, care ne pot transforma vacanta intr-un cosmar.

Pentru a te scuti de pagini intregi cu indrumari, ti-am selectat sapte sfaturi pe care chiar ar trebui sa le urmezi cand iesi din tara.

Sfaturi importante de calatorie

1. Lasa un itinerariu

Inainte de plecare, lasa-i unui prieten apropiat, unei rude sau a unei persoane de incredere intinerariul pe care il vei urma in vacanta. Astfel, in cazul in care apare vreo problema, acestia vor sti unde sa te caute, fara sa piarda timpul „sapand” prin postarile pe Facebook sau sunand la diversi prieteni.

Acest lucru este de ajutor in special familiei, care inevitabil se ingrijoreaza cand suntem departe de casa - mai ales daca in zona unde calatorim au avut loc si incidente.

2. Fa o copie a buletinului/pasaportului

Sigur ai auzit asta de zeci de ori si sigur n-ai facut-o niciodata. Suna banal, dar daca ai ghinionul sa ramai fara buletin sau pasaport in strainatate, vei fi fericit ca ti-ai rezervat 10 secunde pentru a-ti face copia.

Daca, insa, nu ai avut timp sau nu vrei sa te „impovarezi” cu inca o foaie, scaneaza buletinul/pasaportul si trimiteti-l pe e-mail-ul. Astfel il vei putea accesa de oriunde. Doar sa nu-ti uiti parola…

3. Nu-ti scoate des telefonul la vedere

Stiu, pare dificil, dar, ce naiba, esti in vacanta. Poti lasa deoparte jocurile, facebook-ul sau whatsapp-ul…macat cat esti pe strada. Telefonul te transforma intr-o tinta usoara pentru hotii de buzunare, in special in transportul in comun, adesea alomerat, in orice oras te-ai afla. Daca nu esti atent, este usor pentru infractori sa-ti zmulga telefonul din mana si sa o ia la fuga.

4. Centura de siguranta / Alege intelept modul de transport

Cand te afli intr-un oras strain, esti tentat sa fii mai lejer. E ok daca te gandesti la tinuta, nu insa si la purtarea centurii de siguranta. Fie ca iti inchiriezi un scuter sau o masina, centura este obligatorie.

Printre cele mai frecvente cauze de deces sunt accidentele de circulatie. Asa ca fii atent. Insinsta sa mergi cu un taxi care are centuri de siguranta (chiar si in bancheta din spate), nu conduce daca nu esti familiarizat cu drumurile si poarta intotdeauna o casca in timp ce esti pe scuter, moped, motocicleta sau bicicleta. Nu te gandi ca arati ridicol. Nici nu conteaza. Esti in vacanta!

6. Tine-ti centura prinsa in timpul zborului

Poate fi tentant sa-ti desfaci centura cand semnul de siguranta este oprit (sau chiar si atunci cand este pornit), pentru a te face un pic mai confortabil. Insa, daca avionul trece prin turbulente si nu ai centura prinsa, riscul de a fi ranit destul de grav este major.

7.Verifica sfaturile sau avertismentele MAE

In tari precum Franta sau Usa, Departamentul de Stat emite atentionari, avertismente si alerte privind destinatiile cu posibile pericole. La noi, le vei gasi pe Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Nu spun ca ar trebui sa-ti anulezi vacanta din pricina acestora, dar este important sa fii la curent cu ele, pentru a fi mai prudent si pentru a-ti lua masurile de siguranta necesare.

8.STEP , SAIP sau Safety Check

Nimeni nu se asteapta sa traiasca un dezastru natural, atac terorist sau a alte situatii de urgenta cat sunt in strainatate. Insa, daca ai avea ghinion si te-ai lovi de vreuna dintre aceste situatii, sigur ai vrea sa fii pregatit.

Inainte de a pleca, inscrie-te in „State Department's Smart Traveler Enrollment Program (STEP)” si cea mai apropiata Ambasada SUA te va putea gasi si ajuta cu usurinta in caz ca se intampla ceva rau.

Prin intermediul acestui program, realizat in special pentru cetatenii americani, poti urmari alerte si avertizari ale Departamentului de Stat al SUA. Daca nu reusesti sa te inscrii aici, ai si alte optiuni: aplicatia SAIP din Franta avertizeaza si ea turistii privind atacurile sau situatiile periculoase, la care ar putea fi supusi, iar aplicatia „Safety Check” a Facebook te ajuta sa-ti infomezi rapid prietenii si familia de eventualele probleme, prin intermediul retelei. Asadar, alege una si pleaca ceva mai asigurat in vacanta.


Rezerva acum!