5 mâncăruri stradale must-try în Europa

Gurmand cu dor de ducă? Toamna e anotimpul perfect de vacanțe culinare. Tocmai de aceea, ți-am pregătit o mică listă cu cele mai ieftine și mai delicioase mâncăruri stradale pe care să le încerci într-o vacanță de toamnă în Europa! Ai grijă, însă! Nu sunt mâncăruri pretențioase și nici localuri de lux! Iar preparatele chiar îți pot provoca dependență! Gustă-le și vei rămâne pe veci îndrăgostit!

Currywurst – Germania
Un substitut pentru celebrul hot dog, Currywurst este un preparat autentic german, din tocană de vită picantă înăbușită. Inventat în Berlin, în 1949, acesta este un „bratwurst” tăiat în felii de-o îmbucătură, scăldate în ketchup și stropite pe deasupra cu pudră de curry. Comandat cu cartofi prăjiți, celebrul Currywurst este perfect pentru „vindecarea” mahmureii după o noapte lungă cu prea multă bere sau Jägermeister. Currywurst este cel mai apreciat și mai bine vândut preparat stradal din Germania, vânzătorii ambulanți înregistrând vânzări de peste 800 de milioane de euro pe an, 70 de milioane provenind doar din Berlin.

Doner Kebab – Turcia…și nu numai
Cum vezi numele, cum îți lasă gura apă… greșesc? Iar dacă nu ai mâncat până acum (puțin probabil), asta te așteaptă după ce o vei face! Inițial un fel de mâncare turcesc, preparat din carne de miel (rețeta originală), la un rotisor vertical, Doner Kebab este un preparat găsit astăzi în toată Europa, în multe variante, cu carne de vită sau de pui. Rețeta variază într-o oarecare măsură de la o țară la alta, în funcție de preferințele locale în ceea ce privește carnea. La noi, vita este la putere, iar pe locul doi se clasează puiul. De obicei, carnea este servită pe o lipie întinsă, alături de legume, sau într-un sendviș cu legume, salată și sosuri. Delicios oricum l-ai comanda!

Koulouria – definitely Grecia
La prima verede, inele din pâine cu susan. La prima gustare…yummmiii, mai vrei câteva! Koulouria (în greacă) se găsește la fiecare colț de stradă din Atena și în alte orașe mari din Grecia. Preparatul seamănă izbitor cu clasicii noștri covrigi, dar doar la formă. La gust, vei fi surprins! Aluatul este potrivit de dulce și copt atât cât trebuie, iar susanul prăjit de deasupra este numai bun cât să ofere o „pojghiță” crocantă. Sunt ideali pentru micul dejun sau ca gustare în timpul unui tur printre ruinele Atenei. Pentru o gustare complet grecească, savurează-i alături de un iaurt de capră grecesc. Noi așa am făcut.

Panzerotti – Italia
Panzerotti (sau empanadas italiene în formă de semilună) sunt un fel de calzone. Originale regiunii de sud a Puglia, micile panzerotti se găsesc în toate orașele mai mari din Italia. Ele sunt niște paste mici, ca niște buzunărele, umplute cu brânză și roșii, apoi aromate cu cimbru sau oregano, și prăjite în ulei. Se mânâncă fierbinte și sunt un deliciu! Pe cele mai bune le găsești în Milano. PS: sunt ideale ca mâncare stradală după o zi lungă de shopping.

Kürtőskalács – România, Ungaria
Când ai poftă de o gustare cu scorțișoară, caută un Kürtőskalács – al nostru cozonac secuiesc tradițional din Timișoara. Îl găsești mai peste tot în Ungaria, România și în patiserile din estul Europei. Această delicatesă în formă de cilindru este preparat dintr-un aluat lăsat la dospit în jur de jumătate de oră, întins pe un sul de lemn, tăiat în fâșii și încolăcit pe sul în spirală, apoi copt la jăratec. Când este aproape gata, el este însiropat și presărat cu zahăr, nuci, scorțișoară, nucă de cocos ș.a. Într-o zi răcoroasă sau într-o zi de iarnă în Budapesta, acest cozonac secuiesc îți va încălzi mâinile și spiritul și îți va trezi simțurile prin aromele sale. O mâncare stradală must-try în orice țară o găsești!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Zakynthos – istorie si distractie

Destinatia distractiilor, dar in acelasi timp locul peisajelor spectaculoase, dat de falezele inalte si apele albastre si limpezi, Zakynthos este insula cu plaje si turisti nonconformisti, ce isi ascunde istoria in valurile Marii Ionice ce o scalda, la doar 17 kilometri de portul Killini din Peloponez. Zakynthos era numita in anii `60 insula serenadelor, a […]

Dakos – salata cretană rustică

Una dintre favoritele noastre. Indiferent că o mănânci la micul dejun, la prânz sau ca gustare, salata Dakos este întotdeauna sănătoasă și sățioasă. Pentru a face Dakos, începe cu pesmeți. Nouă ne place orzul tradițional krithári sau pesmeții integrali olikís alésios, cu textura lor cronțoasă și savoarea fresh. Modul de preparare al pâinii se numește […]

Top 5 + 1 localuri pentru o cafea în Atena

O cafea în Atena… destinația grecească în care vacanța este o adevărată explorare. Locul în care simpla băutură preparată la ibric îți redă istoria, cultura și tradițiile locale, în cel mai subtil mod posibil. Asta pentru că aici, cafeaua este mai mult decât decât o percepem noi. Este modalitatea locală de a socializa, de te […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × five =