×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Nebunie, savoare si bun gust! Incearca Bougatsan greceasca

Ce obtii cand combini un croissant cu o placinta greceasca cremoasa, in timpul unei vacante in Grecia? Un bougatsan si multa buna dispozitie. Probabil nu ai auzit de bougatsan. Putini au facut-o, iar cei care cunosc semnificatia cuvantului sigur sunt „adicted to Facebook si Istagram”. Bougatsan este o delicatesa greceasca, aparuta relativ recent. Ea combina cu succes un croissant clasic cu crema groasa pe care o gasesti, de obicei, intr-o bougatsa - celebra placinta cu aluat stratificat Filo, din nordul Greciei. Este o delicatesa greceasca aparte, aparuta dintr-o joaca ar spune unii, in casa unor greci, care au avut inspiratia sa posteze inventia pe Instagram.

Succes prin inventivitate
De aici pana la o adevarata nebunie, nu a mai fost decat un pas. Insa, in ciuda impactului major pe retelele de socializare, preparatul este greu de gasit in localurile din Grecia. Doar patiseriile il comercializeaza, iar reteta nu este cea autentica. Adevaratul produs de patiserie bougatsan il gasesti pe Pavlou Mela, strada din centrul orasului Salonic.

Bougatsan a aparut in 2013, dupa ce Kostas Kapetanakis si sotia sa Maria si-au pierdut locurile de munca si si-au investit toate economiile intr-o cafenea pe strada Pavlou Mela, din centrul Salonic. O cafenea pe care au numit-o Estrella. Pentru lansarea cafenelei, Dimitris Koparanis, bucatarul si managerul localului lor, a inventat bougatsan - gust bun, aspect apetisant si o mireasma innebunitoare, mai ales cand este ornat cu ciocolata.

Inventia a fost fotografiata si postata pe Instagram, iar vanzarile si clientela au depasit cifrele maxime estimate de proprietari. De atunci, grecii i-au dat mana libera bucatarului si astazi cafeneaua continua sa serveasca constant preparate noi, inclusiv Gruyere (popcorn cu carne de porc), salate in borcane de gem si pizza facuta din aluat koulouri - traditional pentru covrig de susan sau paine.

Ecler cu tahini
Cea mai noua inventie a bucatarului este eclerul francez, preparat cu ingrediente grecesti ca tahini si ceai de munte, in colaborare cu patiseria traditionala Hatzifotiou, aflata peste drum. Daca ajungi aici, incearca si pouraki - vafe in forma de trabuc. Sunt delicioase si iti vor trezi apetitul pentru si mai multe ciudatenii culinare grecesti, pe care e pacat sa nu le incerci in timpul oricarei vacante in Grecia.

Rezerva acum!