Ghid de vacanta in Grecia, pentru gurmanzi…

Planurile unei vacante in Grecia includ inevitabil si un meniu. Cu cateva zile inainte de plecare, te gandesti ce ai vrea sa mananci, unde gasesti si, mai ales, care sunt specialitatile destinatiei. Si nici nu-i de mirare. Mancarea greceasca este faimoasa in toata lumea. Este cunoscuta pentru gustul ei aromat, pentru prospetime si sanatate. Unele mancaruri de care auzi in vacanta in Grecia sunt specialitati locale pe care le gasesti doar in anumite locuri, iar altele sunt raspandite in intreaga tara, fiind deja cunoscute pentru majoritatea turistilor care obisnuiesc sa mearga in vacanta in Grecia.

Vacanta in Grecia, cu „dieta” sanatoasa
Grecii au o cultura aparte privind mancarea. Ei servesc diferite feluri la o masa, pintre care mezedes (aperitive), salate, fel principal si supe. Principalele ingredientele sunt legumele si verdeturile, care se folosesc in aproape fiecare preparat, acesta fiind motivul principal al prospetimii si al savorii unice ale fiecarui preparat in parte. Astfel, indiferent ca mergi pentru prima oara intr-o vacanta in Grecia sau esti „abonatul” acestei tari, asigura-te ca incerci mancarea locala si mancarea traditionala comuna in fiecare destinatie in care ajungi. Gusturile mancarurilor difera in functie de regiune datorita solurilor diferite, unele mai uscate, altele mult mai productive si chiar vulcanice.

Doua insule dedicate gurmanzilor
Stim cu totii ca insula Creta si insula Santorini sunt cele mai recomandate destinatii de vacanta in Grecia, daca vorbim de gurmanzi. Cu toate acestea, nici celelalte insule nu sunt de evitat. Dupa cum ammai spus, vei gasi aromesi mancaruri aparte in fiecare locatie. Asadar, planuieste-ti vacanta in Grecia in functie de buget si preferinte, apoi axeaza-te pe mancarurile specifice. Noi ti-am pregatit un mic ghid cu mancarurile traditionale pe care sa le incerci in orice vacanta in Grecia ai merge. Enjoy!

Mezedes
Saganaki- brânza prajita cu o coaja de lamâie

Tzatziki- iaurt grecesc cu castraveti feliati, usturoi si ulei de masline

Htapodi – bucati mici de caracatita servite fie prajite, fie fierte, cu suc de lamaie

Aliada – sos din piure de cartofi si usturoi, servit cu peste ( adesea cod) sau cu salata de sfecla rosie

SALATE
Horiatiki – cunoscuta sub numele de „salata greceasca”, Horiatiki este un amestec de rosii proaspete, masline, castraveti, ceapa, ardei verde, branza feta, ulei de masline si oregano.
Melitzanosalata – piure de vinete, cu usturoi tocat si ulei de masline

FELURI PRINCIPALE
Pastitsio – un soi de Lasagnas italiana. Se face din spaghete, acoperite cu carne de vita tocata, ceapa, sos de rosii si sos bechamel

Kokoretsi – se face din maruntaiele prajite si impachetate de miel si se serveste cu lamaie

Bourdetto – mâncare facuta din diferite specii de pesti (cel mai comun fiind pestele scorpion), care conţine pesti, usturoi, suc de lamâie si sos de rosii. Este o specialitate din Corfu

Apaki – specialitate cretana, din carne de porc macra, marinata in otet, afumata cu ierburi aromatice si arbusti si impachetata in sare.

SUPE
Psarossoupa – Supa de peste cu patrunjel, cartofi si morcovi

Fassolada – supa de fasole alba, cu patrunjel si sos de rosii.
Tu ce ai vrea sa incerci in vacanta in Grecia?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Zakynthos – istorie si distractie

Destinatia distractiilor, dar in acelasi timp locul peisajelor spectaculoase, dat de falezele inalte si apele albastre si limpezi, Zakynthos este insula cu plaje si turisti nonconformisti, ce isi ascunde istoria in valurile Marii Ionice ce o scalda, la doar 17 kilometri de portul Killini din Peloponez. Zakynthos era numita in anii `60 insula serenadelor, a […]

10 motive să călătorești singur

Mulți oameni se tem să călătorească singuri, dar acest lucru poate avea multe avantaje. După ce am călătorit non stop, mai mult de opt ani, prefer să călătoresc singură spre deosebire de prietenii mei care se sperie de această idee. În 2008 am decis să îmi dau demisia și să călătoresc un an. A fost […]

Atena, noul hotspot al gurmanzilor! Principiile dietei medieteraneene

Fie că ești mâncător cu discernământ sau doar tânjești după un city break de răsfăț la soare, Atena este destinația pe care să o vizitezi primăvara și vara aceasta. Orașul grecesc a devenit destul de rapid hotspot-ul turiștilor gurmanzi. Motivul? Cu criza economică încă pe urme, Atena îmbrățișează mai mult ca niciodată simplele principii ale […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + sixteen =