Atena, noul hotspot al gurmanzilor! Principiile dietei medieteraneene

Fie că ești mâncător cu discernământ sau doar tânjești după un city break de răsfăț la soare, Atena este destinația pe care să o vizitezi primăvara și vara aceasta. Orașul grecesc a devenit destul de rapid hotspot-ul turiștilor gurmanzi. Motivul? Cu criza economică încă pe urme, Atena îmbrățișează mai mult ca niciodată simplele principii ale dietei mediteraneene. Iar acest lucru este o veste bună pentru fanii Greciei care s-au săturat de gyros și ouzo. Astăzi, în Atena, nu doar că vei găsi produse uimitoare, ci vei descoperi și secretul dietei sănătoase și de lungă durată, pe care o poți adopta cu ușurință ca stil de viață. Iată șapte motive culinare pentru care capitala Greciei ar trebui să fie următoarea ta destinație de …. luat masa.

Uleiul de măsline: o viață mai sigură
Grecia este producătorul de top al lumii privind uleiul de măsline. O marcă a bucătăriei grecești și a dietei mediteraneene, uleiul de măsline este bogat în antioxidanți și în grăsimi monosaturate sănătoase. Beneficiile aduse sănătății sunt incomparabile, acesta reducând inflamațiile din corp, micșorând nivelul colesterolului și presiunea sângelui și reducând riscul de apariție al cancerului. Deși clasată pe locul trei în lumea producătorilor de ulei de măsline, după Spania și Italia, Grecia este de fapt producătorul de top al lumii. Grecia dedică măslinilor 60% din pământurile sale, cultivând nu mai puțin de 50 de specii diferite.

Fructe de mare proaspete, în fiecare zi
Legenda spune că Poseidon, zeul mării, i-a binecuvântat pe atenieni cu o așezare care abundă în pești și în fructe de mare, iar aceștia i-ar fi returnat favoarea, construind în tribut Templul lui Poseidon. Cum orașul este situat în regiunea Atica, mărginit de marea Egee și dotat cu pitorescul Golf Saronic în sud, el este fără îndoială un paradis al fructelor de mare. Aici vei mânca zilnic preparate din pește proaspăt, prins în aceeași zi în care îți este servit, bogat în omega 3, care ajută la reglarea coresterolului și la reducerea coagulării sângelui.

Fructe și legume proaspete, din abundență
Grecii nu cred doar în importanța consumului zilnic de fructe proaspete, ci și în importanța consumului zilnic de legume. La greci, legumele constituie mese principale, nu garnituri, iar aceștia mănâncă aproximativ șase porții pe zi. Ținând cont că Grecia are 177 de specii diferite de legume verzi, este ușor de văzut de unde își iau ei aportul necesar de vitamine și minerale esențiale. Cât despre aroma mâncărurilor din legume, nici nu cred că mai poate fi pusă în discuție. Cui nu-i place mâncarea grecească?

Mierea: nectarul zeilor
Grecii au crezut multă vreme că mierea are proprietăți medicinale. Mai mult decât un dulce, mierea este considerată un tonic vindecător, cu proprietăți antibacteriene și fungicid. Ea este folosită adesea și pe pot de glazură la carne și pește, dar și ca balsam pentru arsuri sau dureri de gât. Haroupomelo, sau mierea roșcovă, este un element extrem de nutritiv, care deține de trei ori mai mult calciu decât laptele, alături de fier, fosfat, potasiu, magneziu și complexul de vitamine A, D și B. Mierea Attiki este produsă de albine, din cimbru sălbatic aromatic de pe Muntele Hymmetos, din apropiere de Atena. Curios, s-a dezvăluit recent că mierea de cimbrișor este un ingredient cheie în ceea ce grecii consideră „rețeta Viagrei”, împreună cu alunele și iaurtul grecesc. Ai fost avertizat!

Gătit simplu, beneficiat de maximum de nutrienți
De obicei, familiile tradiționale grecești sunt numeroase și obșinuiesc sa aibă un stil de viață agricol. Toți membrii familiei muncesc la producția brânzei, a iaurtului, a hainelor și a tuturor necesităților vieții, rămânându-le foarte puțin timp pentru gătitul meselor. De aici și obiceiul mâncărurilor simple și rapide. Această filizofie culturală continuă și astăzi, simplicitatea fiind principala „armă” a bucătăriei grecești. Axându-se pe ingrediente puține și fresh, bucătăresele se bucură de produse de calitate, în care sunt maximizați toți nutrienții.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

3.000 de ani de tradiție. Ce să guști într-o vacanță în Grecia

O vacanță în Grecia nu este doar o călătorie de relaxare și aventură. O vacanță în Grecia este și o călătorie gastronomică de explorare și mister. Bucătăria mediteraneană ca stil de viață a devenit marele trend al zilelor noastre, fiind adoptat de milioane de oameni din întreaga lume. Sute de articole se publică săptămânal pe […]

Orașele cu cea mai bună mâncare stradală (Partea IV – Rio, New York, Cartagena)

Rio de Janeiro Cariocanii (nativii din Rio de Janeiro) sunt foarte serioși când vine vorba de mâncarea stradală. Pentru ei, este un stil de viață: localnicii își vor începe ziua cu un bol de acai, vor mânca esfiha (vită și lipie cu brânză) la prânz, și apoi un burger sau acarajé (turtă prăjită, cu umplutură […]

Kefalonia, bijuteria artei culinare grecești

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești. De fapt, este cea mai mare insulă din Marea Ionică, cu cele mai multe zile însorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru structura geologică diversificată, îmbinată frumos cu șarmul unic al locuitorilor săi. Înconjurat de o mulțime de mici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =