Kefalonia, bijuteria artei culinare grecești

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești. De fapt, este cea mai mare insulă din Marea Ionică, cu cele mai multe zile însorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru structura geologică diversificată, îmbinată frumos cu șarmul unic al locuitorilor săi. Înconjurat de o mulțime de mici golfuri și acoperit cu o vegetație bogată, Muntele Aenos – cu cel mai înalt punct al Mării Ionice ridicându-se la 1.600 de metri – te impresionează înainte de a pune piciorul pe insulă.

Știm că fiecare insulă își are unicitatea, însă Kefalonia se remarcă printr-o gastronomie aparte datorită multor factori naturali. Solul fructuos oferă o varietate largă de produse naturale, de la faimoasele măsline și ulei de măsline grecesc, la soiurile rare de vin și la numeroasele legume, fructe și alte culturi proaspete. Toate au devenit baza bucătăriei mediteraneene de renume mondial, un gen gastronomic ce încântă milioane de oameni din aproape întreaga lume. Datorită pământului roditor, a legumelor proaspete și a rețetelor locale, Kefalonia se mândrește astăzi cu unele dintre cele mai bune restaurante din insulele grecești, fiind considerată giuvaerul gastronomic al acestora.

Bananieri și măsline grecești
Erisos, un mic oraș din apropierea Fiskardo, este cunoscut pe insulă pentru calitatea perfectă a usturoiului, în timp ce Lourdas (din partea sudică) a fost dintotdeauna o zonă de cultivare, casa unei varietăți rare de bananieri, aduse de marinari în Kefalonia, în urmă cu mulți ani.

Plâmbându-te în jurul acestor orașe și sate turistice grecești, vei da de magazine și băcănii locale, de unde poți gusta și cumpra prăjituri speciale din susan numite „Pastelia” sau „Mantolato” și „Comfetos”. Tot de aici, ia ca suvenir, sau pentru pofta proprie, o cutie mică de „Mandoles” – migdale crocante, coapre și acoperite cu un sos roșu de caramel.

„Mandoles” pot fi folosite și ca umplutură sau ornament în numeroase dulciuri și prăjituri făcute în casă. Un alt dulce tradițional, servit și el ca desert în multe dintre tavernele și restaurantele din Kefalonia, este siropul din fructe, făcut în casă. Se aduce la masă în vase mici și cu aroma pe care o preferi, una dintre cele mai populare în Kefalonia fiind cea de strugure.

Pastelia
„Plăcinta de migdale” este unul dintre deserturile pe care trebuie să le guști în timpul unei vacanței în Kefalonia. Întreabă de el în toate restaurantele și cafenelele grecești din insulă. În zonele muntoase ale insulei Kefalonia, ca alternativă la plăcinta de migdale, ți se va oefri o plăcintă locală din nuci. Dacă îți plac plantele, cere localnicilor „Sapsicho” – o plantă similară cu măghiranul, un pic mai puternic la gust, adorată și des folosită de localnici.

În Lixouri, caută budinca locală, un desert fresh și răcoritor. În final, dacă ai noroc, vei găsi prăjitura specială făcută din „Myzithra”, o delicatesă a insulei, moale, cu brânză sărată. Brânza se amestecă cu mărar și scorțișoară și oferă un gust unic, pe care mulți nu l-au mai regăsit vreodată într-un tort.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Atena, noul hotspot al gurmanzilor! Principiile dietei medieteraneene

Fie că ești mâncător cu discernământ sau doar tânjești după un city break de răsfăț la soare, Atena este destinația pe care să o vizitezi primăvara și vara aceasta. Orașul grecesc a devenit destul de rapid hotspot-ul turiștilor gurmanzi. Motivul? Cu criza economică încă pe urme, Atena îmbrățișează mai mult ca niciodată simplele principii ale […]

Orașele cu cea mai bună mâncare stradală (Partea IV – Rio, New York, Cartagena)

Rio de Janeiro Cariocanii (nativii din Rio de Janeiro) sunt foarte serioși când vine vorba de mâncarea stradală. Pentru ei, este un stil de viață: localnicii își vor începe ziua cu un bol de acai, vor mânca esfiha (vită și lipie cu brânză) la prânz, și apoi un burger sau acarajé (turtă prăjită, cu umplutură […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =