×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Cele mai comune greseli in pregatirea vacantei

... si cum sa le eviti. Din fiecare vacanta inveti ceva. In special din greseli. Ne place sau nu, multi dintre noi au descoperit cum un mic detaliu iti poate transforma vacanta intr-o experienta dezamagitoare. Si, dupa atata efort depus in a-ti pune la punct sejurul, sa te trezesti ca un mic detaliu omis iti strica vacanta, cum sa nu te oftici? Asadar, iata cateva tips-uri practice pentru organizarea eficienta a vacantei, plus cateva sfaturi privind sederea ta in Insulele Greciei sau in orice alta destinatie pe care ti-ai ales-o.

Inainte de a te pregati de impachetat
- Acte, bilete, tichete...
Cum ne luam vacanta, cum ne gandim ce si cum sa bagam in bagaje. In cele mai multe cazuri, ne gandim strict la haine, parfum si diferite accesorii. Prima greseala. Inainte de toate, ai grija sa iti pui in buzunarul gentii pasaportul (daca e cazul), biletele de avion, rezervarea si adresa hotelului (daca n-ai apelat la un pachet turistic), tichetul de inchiriere a masinii, biletul de feribot... tot ce tine de acte personale, de cazare si transport. De asemenea, ia cu tine cateva copii ale buletinului (print si pe mail), in caz ca il pierzi. Toate acestea, exceptand actele personale originale, este bine sa le pui in bagaj cu cateva saptamani inainte de plecare. Astfel, inainte cu cateva zile poti verifica in liniste daca iti lipseste sau nu ceva.

- Bagaje haotice...
In orice destinatie ai merge, fa-ti de acasa o lista cu atractiile pe care vrei sa le vizitezi. Nu pentru ca ai fi uituc, ci te va ajuta la alegerea garderobei pe intreaga perioada a vacantei. Fa-ti singur planul, bazat pe propriile preferinte, si vezi ce tip de haine ti-ar trebui (sport, casual sau mai mult elegante). De asemenea, fa o lista cu locatiile din apropierea atractiilor, unde sa-ti iei o pauza pentru o cafea revigoranta, un pahar de vin sau pentru a admira peisajul pitoresc. Nu trebuie sa ramai toata ziua blocat intr-un muzeu. Iar cand te-ai hotarat si esti gata de impachetat, lasa loc si pentru o pereche de pantofi si una de slapi comozi, pentru zilele incinse de vara.

In timpul vacantei
- Agitatie =Epuizare... !!!
Vacanta - in special in strainatate - este o mare oportunitate de a te relaxa si distra. Este o colectie de momente si imagini, sansa de a experimenta lucruri noi, savori si obiceiuri. Epuizarea nu este cel mai bun suvenir la intoarcerea acasa.

- Cheltui toti banii... 
... doar e vacanta, iar acum imi fac de cap. Ei bine, nu chiar. Nu-ti cheltui toti bani, indiferent de cate lucruri „misto” ai vazut. Pastreaza-ti intotdeauna o suma de rezerva, intr-o alta zona decat in portofel. In caz ca pierzi portofelul, esti asigurat cu geanta si invers. Nu stii niciodata ce situatii neprevazute apar. De asemenea, fii foarte atent cu camera video, telefoanele mobile si alte device-uri electronice. Nu te grabi. Devii buimac si risti sa le uiti intr-o cafena, restaurant sau orice alt local in care intri.

- Sa pozam tot...
Nu incerca sa filmezi si sa fotografiezi absolut tot ce vezi. Savureaza tu momentele si abia apoi pozeaza/filmeaza pentru prieteni sau familie. Oricum, n-are nimeni rabdare sa vada 10.000 de fotografii sau filmulete de lung metraj cu imagini din vacanta ta.

- Primul vazut, primul cumparat
Suvenirurile sunt atractive, dar daca vrei sa iti mai ramana si niscava bani in buzunare la intoarcerea acasa, nu cumpara produsul imediat ce l-ai vazut... doar in cazul in care este un real chilipir. Plimbatul printre pietele cu suveniruri sau prin pietele locale poate fi chiar distractiv si mult mai economic. Poti gasi aceleasi produse la preturi mult mai mici. Cu toate acestea, nu exagera cu economia. Fii moderat. In unele cazuri, 50 de centi in plus nu-ti vor salva bugetul.

- Cadouri generoase
Pe premisa mult, mare sau voluminos e mai bun, multi turisti cumpara suveniruri greu de transportat. Stim, tentatia e mare. Dar si taxele de aeroport sunt pe masura. Daca obiectul este dificil de carat sau nu incape in bagaj, vei plati suplimentar la avion pentru transport. Fa-ti socoteala si vezi daca merita efortul. Excludem cazurile in care ai descoperit antichitati... desi scoaterea celor cu adevarat valoroase din tara este interzisa. Asa ca, gandeste-te daca nu cumva esti pacalit si dai banii pe o imitatie.
Gina Rotaru

Rezerva acum!