Santorini, excursie în insula extremelor

Când spui Santorini, îți imaginezi lux, plaje cu nisip negru și zeci de celebrități, pregătite de vreun shooting fashion. Cu toții o facem și cu toții sperăm să ajungem acolo, fie și într-o excursie de-o zi, care, apropo, e destul de scumpă (100 de euro de persoană, din Creta). Că deh, acolo are casă Angelina Jolie, acolo vine în vizită Brat Pitt și tot acolo se întâlnesc zeci de celebrități în fiecare vară. Într-un mod mai realist, da, marketingul și-a făcut treaba. A reușit să ne pună imaginația la treabă și să facă un întreg mapamond să viseze la vacanțe în Santorini. Cu toate acestea, Santorini nu înseamnă doar soare, mare, nisip negru, celebrități și case pătrate, pictate în alb-albastru.

O lume reală, cu peisaje ireale
Turul cu autocarul îți prezintă insula în toată splendoarea ei. Odată coborât din feribot, urci în autocar, îți faci cruce și stai câteva minute bune cu inima cât un purice, rugându-te pentru șofer. Oricât de curajos ai fi, șoseaua în pantă, strâmtă, șerpuită și abruptă, care duce din port spre vârful insulei, te umple de adrenalină. Cele două mari opriri: Oia și Fira, capitala insulei. Aici se învârt celebritățile, aici se spune că vezi cel mai frumos apus de soare și tot aici găsești numeroase branduri și magazine de lux, majoritatea de bijuterii din aur. Și, da, aici, peisajele îți taie răsuflarea. Toți turiștii se fotografiază în continuu pe străduțele înguste și pietruite ale orașelor, construite în trepte, pe cele mai înalte creste vulcanice. Întreg peisajul te marchează, te ține în loc și acaparează întru totul, făcându-te să pierzi noțiunea timpului. Iar acesta este adevăratul farmec natural al insulei Santorini.

Artă, nunți și shootinguri profesionale
Străduțele înguste sunt împodobite cu suveniruri la prețuri rezonabile pentru faima Santorini (cam 3 euro o pietricică pictată în nuanțele insulei și cam 5 euro o brățară), iar centrele orașelor au multe magazine și cafenele în care, vrei nu vrei, curiozitatea te împinge să intri. O cafea costă în jur de 6 euro, însă peisajul merită înzecit mai mult. Construcțiile sunt albe, în zare admiri marea de un albastru ireal, în laterale ești surprins de arhitectura caselor cocoțate pe stânci, iar în jos vezi valurile lovindu-se de stânci și câte o barcă de pescari, care întrunește peisajul tipic grecesc. Plimbându-te pe străzi, imposibil să nu vezi expoziții de artă, picturi, haine handmade și, fără doar și poate, o mireasă japoneză și vreun shooting fashion profesional.

Insula extremelor! De la bogăție, la sărăcie
Iar după ce te-ai răsfățat în luxul celor două orașe turistice și ghidul ți-a arătat conacul Angelinei Jolie și hotelurile în care obișnuiesc să stea celebritățile, restul insulei începe să-ți pară sec, lipsit de personalitate și, pe alocuri, trist. Ieșind din oraș, te uiți în jur și vezi pustietate, câmpuri întregi de vegetație uscată. Ți se spune de la început că Santorini este o insulă vulcanică, însă marketingul intensiv și lipsa unei prezentări complete și corecte te lasă să crezi că, aici, totul înseamnă lux și exclusivism. Ei bine, nu-i deloc așa.

Dacă n-ai un spirit adaptabil, poți suferi un șoc crezând că ai ajuns în mijlocul pustietății… Pe drumul din Oia spre plaja cu nisip negru, treci prin sate cu case sărăcăcioase, terenuri goale cu vegetație uscată, pubele de gunoi și multe zone în construcții. O priveliște dezolantă de care scapi câteva minute mai târziu, odată ajuns pe plaja cu nisip negru. Fiind o zonă turistică, aici atmosfera se schimbă. Vezi agitație, simți aromele mâncărurilor grecești și descoperi o salbă de magazine cu haine de calitate. Pe scurt, vezi turism.

Excursie cu așteptări reale
Per total, insula este o lume aparte, care s-a bucurat de o promovare intensivă, prin prezența celebrităților și datorită istoriei și a misterului Atlantidei. O lume fascinantă în felul ei, dar pe care îți recomandăm să o străbați cu așteptări reale. Pentru că DA:

Santorini merită văzută. Toată. Santorini merită ilustrată. Toată. Santorini merită povestită. În totalitate. Și, fără îndoială, Santorini merită apreciată. Cu totul. Vizitează Santorini, fotografiaz-o în amănunt, descoperă-i toate fețele și redă-o așa cum o vezi tu în realitate. Santorini este o insulă spectaculoasă, cu particularități unice, zone cu turism intens, dar și zone cu autenticitate, așa cum găsești în aproape toate destinațiile Greciei. Nu te lăsa păcălit de mirajul celebrităților, ci alege Santorini pentru că frumusețea ei autentică. Nu de alta, dar  celebrități au fost și în Paros (Tom Hanks), Corfu (James Bond), Kefalonia (Nicolas Cage și Penelope Cruz), Skiathos (Meryl Streep) și lista poate continua…
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Santorini a fost desemnata „Insula de top a Europei”

Santorini, una dintre cele mai populare destinatii din Grecia, a fost desemnata insula de top din Europa pentru 2015, intrand totodata pe locul 4 in clasamentul „Top 10 insule ale lumii, in 2015” detinut de TripAdvisor Traveler’s Choice. In lista cu cele mai cautate si apreciate insule ale anului se mai regasesc si Creta si […]

Skiathos şi Santorini, în Top 30 insule ale lumii

Cititorii Condé Nast Traveler au clasat insulele Skiathos şi Santorini în Top 30 insule ale lumii, într-un studiu realizat de celebra revistă globală de travel. Premiile Readers’ Choice Awards ale Condé Nast Traveler sunt cea mai prestigioasă şi de durată recunoaştere a excelenţei în industria de turism, ele fiind denumite şi „the best of the […]

Insula Madeira – cel mai bine păstrat secret al Europei

Insula Madeira este adesea privită ca o destinație pentru seniori sau pentru pasionații de croaziere. Deși este ușor de înțeles de ce – atmosfera relaxată a insulei portugheze atragând turiști cu dor de liniște – odată ce o pășești pe Insula Madeira, rămâi surprins de frumusețile și de oportunitățile de distracție de aici. Vei înțelege […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + five =