Foodie Tour în Istanbul

Gastronomia este un mod unic de a cunoaște orașul, oamenii și tradițiile acestora din strămoși. Dacă ai fost în Grecia, sigur ai încercat gyros-ul, dacă ai străbătut Italia, imposibil să nu fi mâncat paste și pizza, iar dacă ajungi în Istanbul cum să nu vrei să guști autentica shaorma și să te răsfeți cu ceaiul și rahatul local? Cu toții suntem curioși, însă doar gurmanzii pornesc la drum cu mintea deschisă și sunt în stare să încerce orice, indiferent de „look-ul” preparatului. Cum și noi intrăm în categoria gurmanzilor convinși, am pregătit un mini ghid pentru cofrații noștri mâncăcioși, pentru a le ușura un pic căutarea prin Istanbul. Voila!

Savoarea dimineții
Varianta ușoară: o companie specializată, cu programe culinare, care să te ducă în cele mai autentice localuri din întregul oraș. În Istanbul, cunoscută e Istanbul Eats. Noi am optat pentru varianta orientării proprii, în care descoperi nu doar mâncarea, ci și plăcerea explorării și a interacțiunii cu localnici. Așadar, începem cu Istanbul. Prima oprire Özkonak, un magazin cu budincă locală… pentru micul dejun. Preferatul nostru a fost Menemen, un fel de mâncare de ouă, roșii și ardei, asemănătoare cu o omletă, doar că este servită într-o tigaie întinsă.

O ceașcă de răsfăț
Cay (ceai) servit cu pâine proaspătă, cu gem de căpșuni dulce și deliciosul kaymak (crema turcă, făcută din lapte de vacă și, uneori, de bivol – sau din ambele). Tot aici vei găsi și cel mai bun desert – celebrul Kadiyf, abia scos din cuptor. Multă lume vine special pentru el. Și dacaă tot ești aici, ia-ți la pachet Keskül, un desert cremă pe bază de migdale, acoperit cu migdale zdrobite.

Piața de pește
În Istanbul, îndreaptă-te spre cartierul Cihangir, din districtul Beyoğlu, unde vei găsi alte delicii culinare. După o oprire la Datli Maya pentru cei mai buni biscuiți pistachio din Istanbul, apoi la Asri Turşucu pentru degustarea multor varietăți de murături, străbate strada principală din Beyoğlu, Istiklal Cadessi. Aici vei găsi Hayvore, o cafenea specializată în preparate din capturile din Marea Neagră, și Balik Pazir, piața de peste, bogată în hamsi. Oprește-te la Vera Kuzu, un stand de pește în unde găsești hamsi proaspăt prăjit și servit cald.

Kebab și „adana durum”
Dürümzade este un magazin mic de kebab, unde găsești și „adana durum” – uun preparat asemănător ci kebab, însă al cărui secret este lipia pufoasă frecată cu un amestec de piper și condimente. El este unplut cu pui, vită sau miel tocate, puse pe grătar și amestecate cu ceapă, roșii și pătrunjel. La ce gustare, nu vei vrea să-l împarți cu nimeni. Următorul pas, caută Köfte Cig – un preparat făcut din bulgur, linte, nuci și condimente. Îl poți mânca înfășurat în lipie sau într-o frunză de salată. Cum preferi.

Sahin Lokantasi
Restaurantul unui comerciant, Sahin Lokantasi este locul în care ai mese ieftine și consistente. Crezi sau nu, am încercat hakuru fasulye (fasole albă fierte), Taze kasulye (fasole verde înăbușită) și karniyarik (vinete umplute). Merită gustat fiecare preparat, pentru a-i simți adevăratul gust turcesc. Fii sigur că nu vei găsi aceeași savoare în restaurantele noastre cu specific turcesc. Așa că, în timpul unei vacanțe în Turcia, profită cât poți.
Gina Rotaru

Foto: tasteoftrevel.com

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Grecia va asteapta cu bucate elene delicioase!

Daca vreti sa descoperiti cu adevarat Grecia, nu ezitati sa incercati cate putin din mancarea traditionala greceasca si ceea ce va pot oferi restaurantele grecesti. Una dintre metodele care ar putea prelungi visarea la soarele elen este o masa greceasca autentica. Si nu este vorba neaparat de tzatziki sau suflaki. Grecii, asemeni vecinilor lor de […]

Top mâncăruri stradale de încercat în Milano

Indiferent în orice colț de lume ți-ai petrece vacanța, vei fi tentat să încerci diferite mâncăruri stradale. Gurmand sau nu, în ultimii ani, mâncărurile stradale au devenit o curiozitate pentru majoritatea turiștilor. Iar astăzi, gândul ne-a zburat la mâncăruri stradale de prin Milano. Așadar, pe lângă clasica gelato – un „must eat” în Italia, iată […]

Kefalonia, bijuteria artei culinare grecești

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești. De fapt, este cea mai mare insulă din Marea Ionică, cu cele mai multe zile însorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru structura geologică diversificată, îmbinată frumos cu șarmul unic al locuitorilor săi. Înconjurat de o mulțime de mici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + one =