Dakos – salata cretană rustică

Una dintre favoritele noastre. Indiferent că o mănânci la micul dejun, la prânz sau ca gustare, salata Dakos este întotdeauna sănătoasă și sățioasă. Pentru a face Dakos, începe cu pesmeți. Nouă ne place orzul tradițional krithári sau pesmeții integrali olikís alésios, cu textura lor cronțoasă și savoarea fresh. Modul de preparare al pâinii se numește Ντάκος și se face extrem de simplu. Se feliază pâinea pe trei sferturi și se coace, în special într-un cuptor de lemne. Dacă n-ai cuptor cu lemne, merge și în cuptorul electric sau cu gaze.

Cum o preparăm
De-a lungul Greciei, cei mai apreciați sunt pesmeții paximádia, preparați în mod tradițional prin felierea unei pâini proaspete de casă și punerea feliilor în cuptor, până când acestea fac o coajă crocantă. Cum dako și paximádia sunt aproape la fel, diferența făcând-o modul în care sunt tăiate înainte de coacere, numai gurmanzii îndârjiți știu să le deosebească. Însă, uneori, chiar și ei se încurcă. Așadar, alege varianta pe care o vrei, apoi stropește-o cu puțină apă ca să se înmoaie și pune ulei de măsline cretan… din abundență.

După ce pesmetul s-a înmuiat suficient cât să poți mușca, taie în bucățele câteva roșii proaspete și pune-le peste el, apoi adaugă inele de brânză feta și ceapă mărunțită. Este un deliciu aromat și extrem de sănătos, care face parte din stilul alimentar al cretanilor și din topul alimentelor celor mai sănătoase și sățioase din lume.

Unde mâncăm Dakos în Creta…
Cel mai bun Dakos în Creta este… pretutindeni. Nu poți alege un local anume. Putem spune doar că cel mai savuros și aromat este cel pe care-l mănânci la masă cu prietenii, într-o zi însorită, în care vinul și buna dispoziție curg fără efort. Cu toate acestea, pentru a te asigura că dai peste gustul autentic tradițional Dakos, te direcționăm în câteva zone unde să îmbini aromele autentice cu peisajele mediteraneene.

Chania – Taverna Akrogiali
Rethymnon – Agreco Farm. Este un restaurant cu produse ecologice, aflat la 7 kilometri est de Rethymnon
Lasithi Plateau – taverna Seli Ambelou. Se află în partea central estică a Cretei. Acest platou este extrem de apreciat pentru produsele sale proaspete și faimos pentru morile sale albe de vânt, folosite odinioară ca pompe de apă pentru canalele de irigare ale culturilor.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Ce să NU faci în călătorii

Atunci când trăiești într-o lume modernă poți să faci lucruri rele fără să ai neapărat intenții negative. De exemplu, o mamă și-a neglijat câteva clipe copilul de 3 ani, în timp ce se aflau la o grădină zoologică, și acesta a intrat la o gorilă. Pentru a evita rănirea copilului, angajații de acolo au fost […]

YOLO! Grecii au lansat Ziua Internationala Eat a Pitogyro

Daca ai petrecut 1 Mai in Grecia, cu siguranta te-ai desfatat cu Pitogyro. Anul acesta, mai exact ieri, s-a organizat un eveniment aparte, creat pentru a sarbatori marea descoperire a pitogyro, un aliment grec, uitat de multi, care include pita, giros, tzatziki și diferite condimente. Nebunia a inceput cu cateva luni inainte de tesaloniceni, prin […]

Cele mai importante „travel trends” în 2015

Ți-amintești când stăteai la coadă pentru check-in ca să-ți iei biletul de îmbarcare? Când un apel în străinătate înseamna taxe exorbitante (trăiască Skype) sau când așteptai taxiul în stradă și-l opreai făcând semn cu mâna? Probabil acum îți par antichități și asta pentru că, anual, industria de turism evoluează. Companiile de travel oferă soluții inovatoare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + 15 =