×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Ce sa faci iarna in Grecia

Stim Grecia doar ca destinatie de vara. Cu toate acestea, tara are peste 6.000 de insule care isi etaleaza cele mai bune caracteristici in extrasezon. Iarna in Grecia este un taram de plimbari romantice, cu privelisti pline de culoare, situri arheologice ordonate si o viata de oras energica. Este o lume diferita fata de cea din sezonul turistic de vara, in care dainuiesc traditiile si linistea. Lasa deoparte stereotipurile si petrece-ti o vacanta de iarna in Grecia. In urma ei, s-ar putea sa-ti schimbi perceptia si preferintele privind perioada de vacanta.

Atena plina de expansiune si somnorosul Peloponez 
Atmosfera cafenelelor si petrecerile nocturne din Atena sunt mai reusite iarna, cand localnicii sunt in oras, nu in vacante pe insule. Atenienii iubesc pranzurile lungi, aromate si incununate cu ouzo, precum si orele petrecute in cafenele traditionale, la fel de mult cum iubesc petrecerile nocturne in baruri si cluburi de noapte cu bouzoukia. Ziua, poti merge intr-o plimbare la Acropolis, poti vizita situri vechi si muzee de clasa mondiala, precum Muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin si Crestin si Muzeul Benaki, fara sa stai la coada.

La doar o aruncatura de bat de Atena, Peloponez ofera unele dintre cele mai accesibile si mai frumoase trasee ale Greciei, captusite cu ziduri de piatra, plantatii de maslini si situri vechi care gazduiesc eoni. Fa o pauza in Nafplio, fermecatorul oras venetian de litoral. Strazile sale mici sunt captusite cu magazine de artizanat si hoteluri boutique, iar centrul cultural Fougaro gazduieste un program de iarna cu arta si evenimente muzicale.

Island hopping - da, este deschisa!
Iarna, viata insulei devine chiar speciala. Localnicii incep sa-si faca vizite, strazile sunt aerisite si in mai toate cafenelele si tavernele insulei zaresti cretani jucand table. Este o naturalete impresionanta a carei imagine o pot zari rar pe bloguri sau site-uri de travel. Vremea este mai frumoasa ca la noi, iar schimbarea constanta a soarelui face din mersul pe jos o adevarata distractie. Datorita populatiei condensate, orasele principale ale insulelor mai mari raman cele mai vibrante.

Corfu are un oras vechi cu o viata culturala bogata, iarna organizandu-se o multime de evenimente - de la orchestr si pana la spectacole de arta. Creta isi aduna oamenii in orasele portuare Chania, Rethymno si in nenumaratele sate de munte, iar Lesvos (Mytilini) ofera ouzerii si 11 milioane de maslini - lunile octombrie si noiembrie fiind sezonul de recoltare al maslinelor, in timpul caruia localnicii petrec cu ouzo si diferite lichioruri locale. Fiecare dintre aceste mari insule are unele dintre cele mai bune preparate din bucataria regionala a tarii, datorita produselor proaspete si a retetelor traditionale creative pe care nu le vei vedea niciodata in plin sezon.

Situri antice (fara multimea sufocanta)
Iarna este cea mai buna perioada sa strabati siturile antice ale Greciei, bazele civilizatiei occidentale si unele dintre cele mai iconice din lume. Practic parasite, siturile de pe continent sunt mai placut de admirat, fata de lunile de vara. Poti vedea Acropole din Atena si Ancient Agorato Delphi, Meteora, cu manastirile sale, si comorile Mormantului macedonean al Vergina, aflat in afara Salonicului.

Si Peloponez este bogat in situri impresionante pe care vara le vezi doar in treacat. Viziteaza Olympia (casa originalelor Jocuri Olimpice), Micene, Corint si Epidavros, cu teatrul sau antic si centrul de vindecare. In insule, sacrul Delos este locul de nastere al gemenilor Apollo si Artemis, iar Templul Aegina de Aphaia sta santinela pe Golful Saronic, la doar o plimbare de 30 de minute cu barca de Atena.

Festivaluri de iarna in Grecia
In noiembrie, orasul Salonic gazduieste renumitul Festival International de Film, focalizat pe cinematografia independenta. Craciunul in Crecia inseamna decoratii in toate porturile si ambarcatiuni ce lumineaza in sute de nuante apa marii Egee. Revelionul, cunoscut si ca ziua Agios Vasilios (St. Basil), te asteapta cu traditionala vasilopita (prajitura care contine o moneda pentru noroc), iar Boboteaza (de asemenea cunoscuta ca Botezul Domnului), pe 6 ianuarie, vine cu binecuvantarea apelor locale in comemorarea botezului Domnului. Peste tot in tara, preotii ortodocsi arunca o cruce in apele marii si barbati si baieti inoata pentru a o recupera. Cea mai mare ceremonie are loc in portul Pireu.

Sezonul culmineaza in celebrarea marelui Apokreas. Aceasta forma greaca de Carnaval are loc de obicei in luna februarie sau martie, chiar inaintea celor 40 de zile ale Postului Pastelui ortodox. In timpul Apokreas, festivitatile au loc chiar si in satele mici, cele mai cunoscute evenimente fiind organizate in Patra (Patras), in Peloponez, Skyros in Sporade si Xanthi, din nord-estul Greciei, in timp ce Rethymno, din Creta, organizeaza o sarbatoare cu niscaiva fler venetian.

Gina Rotaru

Rezerva acum!