Ce să faci iarna în Grecia

iarna în Grecia

Știm Grecia doar ca destinație de vară. Cu toate acestea, țara are peste 6.000 de insule care își etalează cele mai bune caracteristici în extrasezon. Iarna în Grecia este un tărâm de plimbări romantice, cu priveliști pline de culoare, situri arheologice ordonate și o viață de oraș energică. Este o lume diferită față de cea din sezonul turistic de vară, în care dăinuiesc tradițiile și liniștea. Lasă deoparte stereotipurile și petrece-ți o vacanță de iarnă în Grecia. În urma ei, s-ar putea să-ți schimbi percepția și preferințele privind perioada de vacanță.

Atena plină de expansiune și somnorosul Peloponez 
Atmosfera cafenelelor și petrecerile nocturne din Atena sunt mai reușite iarna, când localnicii sunt în oraș, nu în vacanțe pe insule. Atenienii iubesc prânzurile lungi, aromate și încununate cu ouzo, precum și orele petrecute în cafenele tradiționale, la fel de mult cum iubesc petrecerile nocturne în baruri și cluburi de noapte cu bouzoukia. Ziua, poți merge într-o plimbare la Acropolis, poți vizita situri vechi și muzee de clasă mondială, precum Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Bizantin și Creștin și Muzeul Benaki, fără să stai la coadă.

La doar o aruncătură de băț de Atena, Peloponez oferă unele dintre cele mai accesibile și mai frumoase trasee ale Greciei, căptușite cu ziduri de piatră, plantații de măslini și situri vechi care găzduiesc eoni. Fă o pauză în Nafplio, fermecătorul oraș venețian de litoral. Străzile sale mici sunt căptușite cu magazine de artizanat și hoteluri boutique, iar centrul cultural Fougaro găzduiește un program de iarnă cu artă și evenimente muzicale.

Island hopping – da, este deschisă!
Iarna, viața insulei devine chiar specială. Localnicii încep să-și facă vizite, străzile sunt aerisite și în mai toate cafenelele și tavernele insulei zărești cretani jucând table. Este o naturalețe impresionantă a cărei imagine o poț zări rar pe bloguri sau site-uri de travel. Vremea este mai frumoasă ca la noi, iar schimbarea constantă a soarelui face din mersul pe jos o adevărată distracție. Datorită populației condensate, orașele principale ale insulelor mai mari rămân cele mai vibrante.

Corfu are un oraș vechi cu o viață culturală bogată, iarna organizându-se o mulțime de evenimente – de la orchestr și până la spectacole de artă. Creta își adună oamenii în orașele portuare Chania, Rethymno și în nenumăratele sate de munte, iar Lesvos (Mytilini) oferă ouzerii și 11 milioane de măslini – lunile octombrie și noiembrie fiind sezonul de recoltare al măslinelor, în timpul căruia localnicii petrec cu ouzo și diferite lichioruri locale. Fiecare dintre aceste mari insule are unele dintre cele mai bune preparate din bucătăria regională a țării, datorită produselor proaspete și a rețetelor tradiționale creative pe care nu le vei vedea niciodată în plin sezon.

Situri antice (fără mulțimea sufocantă)
Iarna este cea mai bună perioadă să străbați siturile antice ale Greciei, bazele civilizației occidentale și unele dintre cele mai iconice din lume. Practic părăsite, siturile de pe continent sunt mai plăcut de admirat, față de lunile de vară. Poți vedea Acropole din Atena și Ancient Agorato Delphi, Meteora, cu mănăstirile sale, și comorile Mormântului macedonean al Vergina, aflat în afara Salonicului.

Și Peloponez este bogat în situri impresionante pe care vara le vezi doar în treacăt. Vizitează Olympia (casa originalelor Jocuri Olimpice), Micene, Corint și Epidavros, cu teatrul său antic și centrul de vindecare. În insule, sacrul Delos este locul de naștere al gemenilor Apollo și Artemis, iar Templul Aegina de Aphaia stă santinelă pe Golful Saronic, la doar o plimbare de 30 de minute cu barca de Atena.

Festivaluri de iarnă în Grecia
În noiembrie, orașul Salonic găzduiește renumitul Festival Internațional de Film, focalizat pe cinematografia independentă. Crăciunul în Crecia înseamnă decorații în toate porturile și ambarcațiuni ce luminează în sute de nuanțe apa mării Egee. Revelionul, cunoscut și ca ziua Agios Vasilios (St. Basil), te așteaptă cu tradiționala vasilopita (prăjitură care conține o monedă pentru noroc), iar Boboteaza (de asemenea cunoscută ca Botezul Domnului), pe 6 ianuarie, vine cu binecuvântarea apelor locale în comemorarea botezului Domnului. Peste tot în țară, preoții ortodocși aruncă o cruce în apele mării și bărbați și băieți înoată pentru a o recupera. Cea mai mare ceremonie are loc în portul Pireu.

Sezonul culminează în celebrarea marelui Apokreas. Această formă greacă de Carnaval are loc de obicei în luna februarie sau martie, chiar înaintea celor 40 de zile ale Postului Paștelui ortodox. În timpul Apokreas, festivitățile au loc chiar și în satele mici, cele mai cunoscute evenimente fiind organizate în Patra (Patras), în Peloponez, Skyros în Sporade și Xanthi, din nord-estul Greciei, în timp ce Rethymno, din Creta, organizează o sărbătoare cu niscaiva fler venețian.

Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Shopping break. Top restaurante franțuzești din Paris

Iubim aerul romantic parizian, iubim celebrul Moulin Rouge, iubim shoppingul și, fără îndoială, iubim gastronomia țării. Pe scurt, iubim vacanțele în Paris. Iar dacă ele pică și în plin sezon de reduceri, fie el de iarnă sau vară, atunci clar vacanța este un „must”. Și cum soldurile sunt acum în toi, iar zilele acestea shoppingul […]

de vizitat in atena

Locuri de vizitat în Atena, cu copiii

Sunt o mulțime de atracții și distracții pe care să le vezi și să te experimentezi într-o vacanță în Atena. Însă când ești cu copiii, trebuie să-ți alegi bine destinațiile, pentru a-i ține entuziasmați. Așa că, am căutat în lung și-n lat și am adunat patru cele mai bune sugestii pentru activitățile din timpul unei […]

Oferte șoc la Târgul de Turism 2016

Oferte șoc la Târgul de Turism 2016

Reduceri de 50% la toate destinațiile Greciei, reduceri de 50% pentru vacanțe 2017 în Bodrum, Marmaris și Kusadasi, transport gratuit în Bulgaria… și lista poate continua cu o mulțime de alte oferte, lansate odată cu Târgul de Turism al toamnei 2016. Da, am intrat în vria ofertelor de vacanțe 2017, iar prețurile agenției noastre rămân […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 6 =