×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Conditii de calatorie pentru copii in strainatate

Ai planificat o vacanta pentru copii la prietenii din strainatate sau numai unul dintre parinti va merge alaturi de ei? Pregateste din timp documentele doveditoare pentru ca in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, minorii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

Cea mai importanta conditie pentru ca minorii sa poata iesi din tara este sa fie insotiti de o persoana fizica majora.

Daca parintii sunt divortati sau, din anumite motive unul dintre ei nu poate calatori in vacanta, parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective, precum si cu privire la perioada acesteia.

Nu este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte.

Father with Son on Chest at Beach

Iata de ce documente doveditoare este nevoie daca cei mici calatoresc alaturi de o persoana fizica majora:

- O declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.

- Extrasul de cazier judiciar al persoanei fizice majore.

- Documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane. De exemplu, poate fi aleasa o persoana din cadrul unei firme/companii de transport care efectueaza rute in destinatiile de vacanta.

- Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens. Daca ambii parinti se afla in aceasta situatie, este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

*Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor la libera circulatie se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera.

Woman applying sun cream on daughter's (10-12) back

Iata care sunt obligatiile persoanei fizice care calatoreste impreuna cu copilul minor:

- Sa ii acorde ingirjire si sa il supravegheze tot timpul calatoriei.

- Sa respecte scopul, ruta si durata deplasarii mentionate in declaratie, cu exceptia situatiei cand exista acordul ulterior al parintilor/reprezentantului legal cu privire la schimbarile intervenite;

- In cazul disparitiei minorului pe perioada deplasarii in strainatate, sa anunte de indata autoritatile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum si cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei.

- In cazul in care apare o situatie obiectiva care sa intrerupa calatoria (imbolnavirea copilului, un accident), schimbarea rutei, depasirea duratei calatoriei indicate de parinti/reprezentntul legal, persoana fizica trebuie sa informeze cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiul consular al Romaniei.

Rezerva acum!