×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Locuri pitoresti din Thassos

Kastro este considerat cel mai batran sat macedonean, aici totul este rustic, inclusiv singura taverna, unde se pot servi produse traditionale, demult uitate de modernismul ce ne invaluie viata de zi cu zi: iaurt din lapte de capra sau de oaie, omleta traditionala greceasca sau desertul specific zonei: iaurt cu miere si nuci. Toate casele la Kastro sunt de piatra, inclusiv acoperisul este construit dintr-o roca numita sist, care odata lovita cu dalta, se crapa in bucati transversale, ce urmeaza a acoperi locuintele. In prezent, majoritatea caselor din Kastro sunt de vacanta, pentru iarna, ale localnicilor ce vara sunt pe pe malul marii intampinandu-si turistii. Una dintre atractiile acestei asezari este osuarul, care se gaseste in vechea cetate a satului, pe un deal, intr-o constructie si ea de piatra. Kastro se afla in mijlocul insulei Thassos, se poate ajunge aici pe un drum prietenos din Theologos, sau pe un traseu off-road din Kalyvia. Kastro nu este vizibil de la malul marii, in schimb de la altitudinea de 450 m la care se gaseste satul, se zareste intinderea Marii Egee si Muntele Athos.

Un alt loc pitoresc din Thassos, care mai pastreaza traditiile si legendele din strabuni este Theologos. Satul se afla la 10 kilometri de Potos, la 220 m altitudine, iar casele de aici sunt toate de piatra, pastrand traditia batranelor asezari macedonene. Theologos a fost capitala insulei Thassos intre secolele XVI si XIX, mai exact intre anii 1455 si 1813, cand insula se afla sub dominatia turca, si mai tarziu, intre anii 1813 si 1902, cand egiptenii stapaneau acest tinut. Theologos a fost declarat in anul 1979 monument istoric.

In interiorul insulei, pe drumul din Limenaria spre Kalyvia si apoi spre Maries, intre dealurile pietroase incarcate cu livezi de maslini de toate varstele, se afla Manastirea Panagia, ce poarta Hramul Maicii Domnului. In limba greaca Panagia inseamna Maica Domnului, asadar pe tot teritoriul Greciei exista Biserici si Manastiri ce poarta aceasta denumire. La Manastirea Panagia din Thassos locuieste un singur calugar, acesta fiind ajutat de vaduvele din sat, o data pe saptamana la curatanie si intretinerea domeniului cu flori, pomi fructiferi si multe pisici. Manastirea Panagia este inconjurata de chiparosi inalti, mereu verzi, parca strajeri ai lacasului de cult.

Un alt loc de o importanta religioasa deosebita din Thassos este Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail, asezata pe o stanca, exact vis-a-vis de Muntele Athos, caruia si apartine. In anul 1974 aceasta devine manastire de calugarite. Aici se gaseste o icoana facatoare de minuni, aceea in care Arhanghelul Mihail sta cu picioarele pe Thassos. Legenda spune ca, de fapt, Arhanghelul Mihail este protectorul insulei.

In Thassos exista cea mai frumoasa si impresionanta cariera de piatra: Aliki, care inainteaza pana in mare. Locul este absolut spectaculos, atat privit de sus, cat si vazut din vapor, foarte aproape de stancile albe, ce ies din Marea Egee, parca curioase sa vada cum mai arata lumea dupa secole de existenta. Marmura din Thassos a fost importata in Egipt, arabii punand-o la mare pret. Este considerata o marmura curata, foarte alba, de o puritate de peste 99%, iar cea mai interesanta proprietate a acestei pietre este faptul ca indiferent de temperatura la care este tinuta, marmura isi mentine constant 16 grade C. Astazi aici au ramas doar ruinele unei vechi industrii traditionale care aproviziona in trecut tarile arabe. Datorita culorii pietrei din aceasta zona, plaja Aliki are o culoare deosebita, iar apa marii in acest golf este absolut spectaculoasa.

Thassos ramane insula care isi pastreaza si astazi traditiile, incercand sa mai aduca turistilor ce o viziteaza un aer de poveste. Toata aceasta atmosfera ii face pe acestia, de cele mai multe ori, sa revina intr-un astfel de loc minunat si prietenos, precum Thassos.

Rezerva acum!