INFORMARI PENTRU CALATORIE

Gastronomia Greciei: Ce trebuie sa stii despre branza Mzithra

Ai auzit de branza Mzithra? Daca iti place Grecia, sigur stii ca Feta nu este singura branza greceasca. Alte branzeturi, ca mzithra, sunt destul de comune. Totul depinde de orasul/insula in care te afli. Desi multe branzeturi grecesti sunt exportate pentu pietele din afara Greciei, Feta este mult mai comuna. Este o branza de-a dreptul delicioasa, pe care grecii o folosesc cel mai des in salata traditionala greceasca. Si cum Feta cred ca ai incercat deja, infrupta-te in urmatoarea vacanta si din alte tipuri de branzeturi locale, fie necunoscute, fie uitate. Incearca branza Mizithra. Iata cateva informatii despre ea.

Unde gasesti branza Mzithra

Ajuns in Grecia, este bine sa gusti toate branzeturi locale pe care le gasesti. Branza Mzithra de-a dreptul traditionala gasesti in Creta. O gasesti la tarani, in satele mai putin turistice, si la magazinele de specialitate. Branza Mzithra este foarte populara in Creta, dar se gaseste in toata Grecia. Cu toate acestea, este bine sa o gusti initial pe cea din Creta, proaspata, abia preparata. Insula Cipru are si ea o versiune a acestui tip de branza numita „Anari” si exista o versiune a ei si in Anthotyros. Dar, spre deosebire de branza Mzithra, versiunea acestora poate contine de multe ori lapte de vaca.

Cum se face branza Mzithra

Mzithra este o branza moale, preparata din lapte de oaie. Desi cunoscuta ca o branza moale si delicioasa, ea se intareste pe masura ce trece timpul si devine…si mai gustoasa. Este similara cu branza ricotta italiana prin raportul dintre lapte si zer. Un raport aflat de obicei de 7 la 3. Ricotta este asemanatoare cu branza Mzithra. Nu doar prin textura, ci si pentru ca producatorii de branzeturi o lasa adesea foarte putin la uscat. Ea este lasata pana capata un pic de tarie si poate fi servita in timp ce inca este moale. Iata cum se prepara branza Mzithra, in cativa pasi simpli:
  • Lapte, in acest caz lapte de oaie, pus intr-o oala si fiert lent, cateva minute.
  • Este permis sa ramana la fiert lent, timp de cateva minute.
  • Dupa aceea, branzarul adauga ceva care permite laptelui sa se coaguleze, cum ar fi cheagul - o enzima naturala gasita in stomacul oii, suc de lamaie sau otet. Acidul din toate branzeturile incurajeaza laptele sa se coaguleze. In acest stadiu, se adauga un varf sau doua de cutit de cheag.
  • Dupa formarea laptelui covasit, amestecul de branza este pus intr-un tifon, legat in partea de sus si agatat de ceva, pentru a se lasa la scurs. Cu cat se scurge mai mult zerul, cu atat branza se va face mai tare

Exista doua tipuri de branza Mzithra

Dupa cateva zile, mzithra devine dulc. Acest tip de branza este cel mai des folosit in coacere sau poate fi mancata ca atare, cu o lingura. De asemenea, pentru un desert rapid, mic dejun sau gustare, il poti stropi cu miere. Versiunea tare a Mzithra, care se numeste „Xynomzithra”, sau „Mzithra acra”, are o aroma distincta si este cel mai des folosita ca topping pentru paste. Ambele variante de abranza sunt delicioase, mai ales cand sunt combinate cu alte mezedakia (aperitive), cum ar fi masline. Mzithra este o branza unica. Daca esti curios si n-ai rabdare pana la vacanta in Creta. O poti prepara si acasa, dupa reteta de mai sus. Nu uita: Branza Mzithra autentica insulei Creta se face DOAR cu lapte de oaie!

Rezerva acum!