Gastronomia Greciei: Ce trebuie să știi despre brânza Mzithra

Ai auzit de brânza Mzithra? Dacă îți place Grecia, sigur știi că Feta nu este singura brânză grecească. Alte brânzeturi, ca mzithra, sunt destul de comune. Totul depinde de orașul/insula în care te afli. Deși multe brânzeturi grecești sunt exportate pentu piețele din afara Greciei, Feta este mult mai comună. Este o brânză de-a dreptul delicioasă, pe care grecii o folosesc cel mai des în salata tradițională grecească. Și cum Feta cred că ai încercat deja, înfruptă-te în următoarea vacanță și din alte tipuri de brânzeturi locale, fie necunoscute, fie uitate. Încearcă brânza Mizithra. Iată câteva informații despre ea.

Unde găsești brânza Mzithra

Ajuns în Grecia, este bine să guști toate brânzeturi locale pe care le găsești. Brânză Mzithra de-a dreptul tradițională găsești în Creta. O găsești la țărani, în satele mai puțin turistice, și la magazinele de specialitate. Brânza Mzithra este foarte populară în Creta, dar se găsește în toată Grecia. Cu toate acestea, este bine să o guști inițial pe cea din Creta, proaspătă, abia preparată. Insula Cipru are și ea o versiune a acestui tip de brânză numită „Anari” și există o versiune a ei și în Anthotyros. Dar, spre deosebire de brânza Mzithra, versiunea acestora poate conține de multe ori lapte de vaca.

Cum se face brânza Mzithra

Mzithra este o brânză moale, preparată din lapte de oaie. Deși cunoscută ca o brânză moale și delicioasă, ea se întărește pe măsură ce trece timpul și devine…și mai gustoasă. Este similară cu brânză ricotta italiană prin raportul dintre lapte și zer. Un raport aflat de obicei de 7 la 3. Ricotta este asemănătoare cu brânza Mzithra. Nu doar prin textură, ci și pentru că producătorii de brânzeturi o lasă adesea foarte puțin la uscat. Ea este lăsată până capătă un pic de tărie și poate fi servită în timp ce încă este moale. Iată cum se prepară brânza Mzithra, în câțiva pași simpli:

  • Lapte, în acest caz lapte de oaie, pus într-o oală și fiert lent, câteva minute.
  • Este permis să rămână la fiert lent, timp de câteva minute.
  • După aceea, brânzarul adaugă ceva care permite laptelui să se coaguleze, cum ar fi cheagul – o enzimă naturală găsită în stomacul oii, suc de lămâie sau oțet. Acidul din toate brânzeturile încurajează laptele să se coaguleze. În acest stadiu, se adaugă un vârf sau două de cuțit de cheag.
  • După formarea laptelui covăsit, amestecul de brânză este pus într-un tifon, legat în partea de sus și agățat de ceva, pentru a se lăsa la scurs. Cu cât se scurge mai mult zerul, cu atât brânza se va face mai tare

Există două tipuri de brânză Mzithra

După câteva zile, mzithra devine dulc. Acest tip de brânză este cel mai des folosit în coacere sau poate fi mâncată ca atare, cu o lingură. De asemenea, pentru un desert rapid, mic dejun sau gustare, îl poți stropi cu miere. Versiunea tare a Mzithra, care se numește „Xynomzithra”, sau „Mzithra acră”, are o aroma distinctă și este cel mai des folosită ca topping pentru paste. Ambele variante de brânză sunt delicioase, mai ales când sunt combinate cu alte mezedakia (aperitive), cum ar fi măsline.

Mzithra este o brânză unică. Dacă ești curios și n-ai răbdare până la vacanța în Creta. O poți prepara și acasă, după rețeta de mai sus. Nu uita: Brânza Mzithra autentică insulei Creta se face DOAR cu lapte de oaie!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Kefalonia, bijuteria artei culinare grecești

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești. De fapt, este cea mai mare insulă din Marea Ionică, cu cele mai multe zile însorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru structura geologică diversificată, îmbinată frumos cu șarmul unic al locuitorilor săi. Înconjurat de o mulțime de mici […]

Unde găsești cele mai delicioase băuturi din Marmaris

Freamătul turistic al stațiunii Marmaris a atras cu sine unii dintre cei mai pricepuți barmani, astfel devenind „casa” unor dintre cele mai bune baruri de pe coasta de Sud a Turciei, baruri atât de variate, încât îți garantăm vei găsi băutura preferată, și poate vei descoperi chiar câteva băuturi noi! Diversitatea localurilor este foarte mare, […]

Thassos, diamantul neşlefuit al Greciei insulare

Thassos… cea mai cunoscută, cea mai căutată și, probabil, cea mai tradițională insulă a Greciei. Locul în care spiritul grecesc îți intră pe sub piele și te face să iubești Grecia. Dacă ai pășit pe acest tărâm, știi despre ce vorbim. Dacă nu, este momentul să o faci. Insula este o încântare a sufletului. Pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 13 =