6 lucruri distractive de încercat iarna în Bulgaria

lucruri distractive

A venit iarna, a venit timpul unei vacanțe la schi! În timp ce stațiunile de litoral s-au transformat în orașe fantome, zonele montane devin tot mai aglomerate cu turiști aflați în căutarea zăpezii. Iar Bulgaria rămâne în continuare printre primele destinații preferate de români pentru vacanțele de iarnă, la schi. Și nici nu-I de mirare. Bansko oferă pârtii și peisaje de iarnă amețitoare, Borovets te ademenește cu evenimentele sale sportive, iar Pamporovo cu păduri de pin și cele mai înalte varfuri din Rodopi: Snezhanka (1925 de metri) și Murgavets (1858 de metri)! Iarna în Bulgaria oferă mai multe oportunități de vacanță decât ți-ai putea imagina. De la facilități sportive de clasă mondială, la confortul familiar al unui restaurant tradițional turistic, iată 6 lucruri interesante de făcut iarna în Bulgaria!

1. Ia cu asalt pârtiile, pe schiuri sau snowboard

Cu cei mai înalți munți din Europa, între Alpi și Caucaz, Bulgaria oferă oportunități remarcabile pentru sporturi de iarnă. Fie că vorbim de Bansko și Borovets sau de stațiunile mai accesibile precum Dobrinishte și Vitosha, aflate chiar deasupra Sofiei, în Bulgaria au distracție garantată pe schi sau snowboard. Sezonul de schi începe, de obicei, undeva în decembrie și ține până la finele lui martie. Așa că, dacă vrei să vizitezi Bulgaria în lunile de iarnă, ia în considerare o vacanță de schi!

2. Bucură-te de o masă tradițională, lângă șemineu

Desigur, nu toată lumea se înnebunește după schi sau snowboarding. Și, chiar dacă o faci, imposibil să nu te bucuri de o masă cu mâncăruri tradiționale, savurate lângă șemineu. Restaurantele tradiționale bulgărești sunt perfecte pentru un prânz lung sau o cină confortabilă în timpul iernii! Interioarele din lemn masiv, șemineul care arde încet și aroma de vin fiert sunt, probabil, cele mai primitoare lucruri pentru un turist, în timpul iernii. Încearcă specialități culinare locale, cum ar fi turshia (туршия, o selecție de legume murate în oțet și saramură) oshav (ошав; fructe uscate) sau rakia fiert (греяна ракия, greyana rakia) cu miere.

3. Ia-ți un pahar de vin fiert, la o piață de Crăciun

Istoria pieței de Crăciun din Bulgaria nu este la fel de impresionantă ca cea a piețelor de Crăciun din Germania. Cu toate acestea, în ultimii ani, aceste evenimente au început să capete și aici popularitate. La ora actuală, multe magazine locale intră în spiritul sărbătorilor și își etalează în cel mai plăcut și colorat mod produsele tradiționale, transformând totul într-o sărbătoare. În ultimii ani, piața Weihnachtsmarkt Sofia a ieșit cel mai mult în evidență. Cu standuri elaborat concepute, pline cu dulciuri germane și cârnați, vin fiert și o varietate de cadouri și decoratiuni de Crăciun, Weihnachtsmarkt aduce străzilor din Sofia fina atingere orașului Vienei sau Nuremberg.

4. Petrece-ți seara la patinoar

Patinajul a devenit sportul favorit al bulgarilor. Astfel, zeci de patinoare temporare sunt deschise în luna decembrie, în cele mai importante orașe ale țării. Sportul nu este popular doar în rândul copiilor, ci și în rândul cuplurilor, fiind considerat o activitate de iarnă romantică. În Sofia, lacul artificial Ariana de la intrarea în Grădinile Boris găzduiește cel mai mare patinoar din Balcani. Datorită locației sale centrale și a zonei imense, patinoarul Ariana este extrem de popular. În unele nopți de iarnă, aici puteai patina gratuit!

5. Vezi versiunea înfricoșătoare a carnavalului bulgăresc

Peste tot în lume, lunile de după Crăciun sunt, de obicei, sezonul carnavalurilor. Iar Bulgaria nu este o excepție! Începând cu Anul Nou, grupuri de bărbați Kukeri (кукери) merg și dansează pe straăzile țării, parte a unui vechi ritual bizar, menit să sperie spiritele rele. Îmbrăcați în întregime în costume înfricoșătoare de blană de animale și purtând clopote uriașe în jurul taliei, grupurile de Kukeri sunt greu de ratat. În aceste zile, cel mai bun loc din toată țara, unde să poți vedea Kukerii mai îndeaproape este Festivalul Surva din Pernik, la doar 30 de kiloemtri vest de Sofia. În 2016-2017, festivalul are loc între 29 și 31 ianuarie și va cuprinde artiști tradiționali bulgar și trupe de carnaval din întreaga lume.

6. Încălzește-te într-o stațiune SPA

Izvoarele minerale calde din Bulgaria sunt o minune în timpul lunilor severe de iarnă. Poți alege să te încălzești într-un bazin cu apă caldă a unui SPA acoperit sau poți opta pentru varianta mai aventuroasă (dar și mai spectaculoasă) – aceea de a te bălăci într-un bazin exterior cu apă caldă, înconjurat de zăpadă! Pentru oricare ai opta, relaxarea este garantată.

Cele mai multe dintre stațiunile balneare de top din Bulgaria, cum ar fi Velingrad, Devin, Vârșeț și Sapareva Banya sunt situate în regiunile muntoase din Bulgaria, unde ai priveliști albe, impresionante. Și, din fericire, ele sunt foarte aproape de zonele de schi, fiind perfecte pentru o vacanță de iarnă care să îmbine schiul cu relaxarea la SPA. Cu toate acestea, noi am opta pentru Bansko, Borovets sau Pamporovo, cu mici escapade la Velingrad, Devin, Vârșeț sau Sapareva Banya! Deși tentați de spa, vacanța de iarnă i-o dedicăm schiului!


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Ce poți vizita gratis în Paris

Cine nu visează la o vacanță în Paris? Orașul îndrăgostiților, capitala fashion și paradisul literar, care te ademenește cu ale sale muzee, biserici medievale și restaurante fine aliniate parcă de-a lungul Senei… Paris are zeci de veșminte și milioane de posibilități în care să-l străbați. Poate fi o destinație scumpă sau ieftină, în funcție de […]

5 filme care te vor convinge să mergi la Roma

Roma, o capitală modernă, plină de viață, dar și o metropolă încărcată de vestigii istorice, este un loc feeric pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață! Bisericile celebre, Colosseumul, restaurantele tradiționale și mâncarea excelentă, muzica și romantismul orașului ar trebui să fie de ajuns să te convingă să rezervi un city-break, […]

Locuri pitoresti din Thassos

Kastro este considerat cel mai batran sat macedonean, aici totul este rustic, inclusiv singura taverna, unde se pot servi produse traditionale, demult uitate de modernismul ce ne invaluie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *