×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Ce sa NU faci in calatorii

Atunci cand traiesti intr-o lume moderna poti sa faci lucruri rele fara sa ai neaparat intentii negative. De exemplu, o mama si-a neglijat cateva clipe copilul de 3 ani, in timp ce se aflau la o gradina zoologica, si acesta a intrat la o gorila. Pentru a evita ranirea copilului, angajatii de acolo au fost nevoiti sa ucida gorila. Micile actiuni pot avea repercursiuni grave, chiar daca nu sunt facute cu intentie. Principala cauza a celor mai multe actiuni negative este ignoranta si aceasta aproape ca nu are limite. Mai jos gasesti o lista cu lucruri pe care sigur le faci atunci cand calatoresti si care cauzeaza mai mult rau decat crezi.

1. Folosesti lotiune cu factor de protectie solara cand inoti in ocean
Este intr-adevar recomandat sa folosesti lotiuni cu protectie solara pentru a nu avea probleme de sanatate, dar daca vrei sa inoti in ocean trebuie sa te asiguri ca folosesti lotiunea potrivita.
Lotiunile pentru plaja obisnuite contin o substanta chimica numita oxybenzona, care afecteaza dezvoltarea coralilor. Reciful de corali este cel mai important ecosistem acvatic si are deja de suferit de pe urma schimbarii climei si a pescuitului excesiv. Asa ca oxybenzona din lotiunile pentru plaja este picatura care umple paharul. O singura picatura din aceasta substanta intr-o cantitate de apa egala cu marimea unui bazin olimpic poate avea efecte devastatoare pentru corali. Cel mai bine este sa cumperi lotiuni de protectie solara care sa nu contina asemenea substante daunatoare.

2. Dai bani copiilor care cersesc
Sa ajuti un copil este un gest foarte nobil, dar din pacate, foarte multi profita de pe urma acestei situatii. De exemplu, in India, cersetoria este o problema serioasa. Copiii sunt recrutati de talhari violenti si fortati sa cerseasca. Si cum copiii cu handicap strang mai multi bani din cersit, talharii chiar ii mutileaza. Unor copii li se dau droguri pentru a deveni dependenti si astfel, talharii se asigura ca acestia nu vor pleca de langa persoana care le furnizeaza drogurile. Banii astfel castigati ajung in buzunarul criminalilor si nu-i ajuta deloc pe saracii copii.
In loc sa dai bani copiilor care cersesc, mai bine donezi o suma de bani unei organizatii care ajuta saracii (Oxfam, UNICEF, Population Services International, Free the Slaves, Save the Children).

3. Te oferi sa ajuti, dar nu ai cunostintele necesare
Daca esti doctor sau lucrezi in domeniul constructiilor, poti sa ai abilitati care pot fi utile intr-o tara straina. Daca ai aceste abilitati poti sa te oferi voluntar, dar daca nu le ai nu prea poti sa fii de mare ajutor, daca luam ca exemplu construirea unei case.
Sa te oferi voluntar este foarte nobil, dar poate fi complicat daca nu ai cunostinte si abilitati care sa poata ajuta in situatii dificile.
Daca nu esti sigur ca esti persoana potrivita pentru voluntariat, mai bine donezi bani pentru cauza respectiva.

4. Exagerezi atunci cand pozezi animale salbatice
Anul acesta a crescut numarul cazurilor in care puii de foca au fost abandonati de mamele lor dupa ce turistii au facut poze cu ei. Atunci cand vrei sa faci poze cu animale salbatice, trebuie sa stii ca exista niste reguli pentru ca acestea sa nu fie afectate:
  • Nu trebuie sa mergi prea aproape de animalele salbatice, pentru ca nu se stie cum vor reactiona si iti pot face rau.
  • Daca mergi intr-un loc unde este permis sa interactionezi cu animalele salbatice este mai bine sa pastrezi totusi distanta, pentru ca animalele sunt de obicei sedate.
  • Animalele nu sunt oameni asa ca nu te astepta sa le intelegi comportamentul.

Acestea sunt doar cateva dintre actiunile care pot dauna atunci cand pleci in calatorii. Este recomandat ca pana sa pleci intr-o calatorie sa te informezi, pentru ca atunci cand vrei sa ajuti sa nu faci mai mult rau.  

Rezerva acum!