×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Zece abilitati pe care trebuie sa le aiba orice calator

Oricine poate fi neindemanatic, atunci cand vine vorba despre moduri de a calatori in siguranta sau a invata o limba straina. Dar expertii in calatorii sunt cei care pot recomanda un set de abilitati care va pot face viata mai usoara in calatorii. Sunt zece deprinderi care te pot ajuta in calatorii, in tara sau in strainatate, pe care, in cea mai mare parte, le poti exersa acasa.  

Sa conduci o masina cu transmisie manuala

Doar o mica parte din masinile noi care ajung in SUA au transmisie manuala si daca inchiriezi una, ti se poata garanta foarte usor un vehicul cu transmisie automata. In Europa este mai usor sa inchiriezi o masina - poate si mai ieftin- daca stii sa manuiesti schimbatorul de viteze. Poti invata din tutoriale on-line si clipuri video care prezinta modul in care se conduce o masina manuala, dar este recomandabil sa exersezi inainte de a porni in calatorie.

  Sa citesti o harta

In epoca omniprezentului GPS, este bine sa stii sa citesti o harta, in special in zonele in care telefoanele mobile nu au semnal. Este, de asemenea, importanta in drumetii, pentru a explora centrul unui oras sau daca vrei sa ai la indemana informatii pentru situatii de urgenta sau sa gasesti un restaurant la care sa iei cina. Nivelul ridicat al abilitatilor tale te pot invata cum sa folosesti o metoda mai veche de orientare. Studierea hartii te poate ajuta sa te familiarizezi cu locuri necunoscute.

  Negocierea

Negocierea este un mestesug. Este de asemenea, o abilitate si o nevoie, daca nu doresti sa platesti cat ti se cere, pentru anumite lucruri. Si negocierea poate fi facuta in mai multe moduri decat crezi. Cei mai multi cred ca tocmeala este o practica comuna in pietele deschise si pe strazile comerciale: pentru un pret mai mic, pleci mai departe atunci cand vanzatorul este de neclintit. Dar, de asemenea, negocierea este o practica la indemana in cazul rezervarilor la cazare prin intermediul telefonului. Esti mai increzator atunci cand discutia nu este fata in fata. Un client se pierde mai usor la telefon,  decat daca este fizic la hotel, deci poti face o afacere destul de buna. Chiar daca tariful nu scade, poti obtine extra servicii, cum ar fi mic dejun sau parcare.

  Sa abordezi necunoscuti

Inca din copilarie ai fost invatat sa nu stai de vorba cu necunoscuti. In calatorie, strainii te pot ajuta sa gasesti cele mai bune restaurante, magazine si alte atractii locale. Si daca te-ai ratacit, poti cere cuiva sa te indrume catre directia cea buna. Daca se apropie o persoana care nu-ti inspira incredere, poti deschide o conversatie cu vanzatorul dintr-un magazin sau sa intri intr- unul dintre barurile locale. Indiferent unde te afli, cei din industria de servicii vorbesc mai multe limbi straine. Dupa un oarecare antrenament, te vei simti mai confortabil si vei putea determina pe oricine este dispus sa piarda cateva minute, sa schimbe doua vorbe cu tine. Pentru inceput, incearca acest lucru aproape de casa, in limba nativa.

  Sa schimbi o roata dezumflata

Cateva cunostinte de baza, legate de intretinerea masinii, iti pot fi de folos in fiecare zi. Avand abilitatea de a schimba o roata dezumflata, poti evita ceva dureri si batai de cap si, daca mergi intr-o excursie mai lunga, poti pastra capacitatea de miscare. Desigur, exista servicii specializate care iti pot mentine linistea. Invata cum se pune cricul, cum sa ridici masina si cum sa slabesti piulitele.  In cazul in care rotile au sisteme de blocare, asigura-te ca stii sa le deschizi. In caz contrar, strainii care vor vrea sa te ajute nu-ti vor fi de mare folos.

  Conversii

Kilometrul, litrul si gradele Celsius sunt folosite in cele mai multe tari ale lumii, spre deosebire de mile, galoane si grade Fahrenheit, utilizate doar in cateva state. Avand cunostinte de baza in aceasta privinta, poti respecta limita de viteza fara a privi kilometrajul masinii la fiecare cateva secunde, poti comanda bauturi in orice restaurant si te poti imbraca adecvat pentru orice zi. In plus, te poti familiariza cu ratele de schimb valutar si aceasta iti va fi de ajutor pentru a evita cheltuieli exagerate, dar si in investitii. O mie de coroane sudeze, o mie de yeni japonezi si o mie de dolari americani sunt, fara indoiala, sume diferite. Daca poti estima rapid cat te poate costa, in moneda tarii tale, o masa, un bilet de tren sau un obiect neinsemnat pe care sa-l iei ca suvenir, poti evita cumparaturile care iti depasesc subiectul. Sigur ca poti folosi telefonul pentru a face aceste lucruri, dar este mai usor sa le inveti. De asemenea, poti seta telefonul sa-ti arate ora in formatul european (24h), astfel pana pleci in calatorie, vei invata usor ca ora 3.00 pm. in Statele Unite este ora 15.00 in Europa si, astfel, iti va fi usor sa citesti mersul trenurilor sau orice alt orar.

  Utilizarea unei toalete stand ghemuit

In functie de tara in care vei calatori, in special in est, vei gasi toalete pe care le vei folosi stand ghemuit. Este recomandat sa ai la tine hartie igienica, pentru ca aceasta poate lipsi.

  Invata limba tarii (tarilor) in care calatoresti

Este minunat sa stii o alta limba straina decat engleza, dar cei mai multi dintre turisti nu fac acest lucru. In schimb, ei cunosc mai multe expresii uzuale, care ii ajuta sa obtina ce vor, oriunde ar merge. Mergand dincolo de invatare si bazandu-te pe do you speak English ? - poti demonstra ca intr-adevar, incerci. Eforturile tale iti vor da incredere sa explorezi un loc nou, iar localnicii te vor aprecia. Aplicatii ca Duolingo te pot ajuta sa incepi cu elementele de baza: formule de salut, numerale de la 1 la 10 sau cum sa comanzi intr-un restaurant. Instrumente precum Google Translate iti sunt utile si acasa, pentru a traduce fraze pe care vei vrea sa le folosesti.

  Dobandeste notiuni de baza pentru supravietuire

Indiferent daca vei calatori singur sau insotit, este bine sa stii cum sa folosesti o trusa de prim ajutor in caz de nevoie si, in plus manevre de resuscitare sau Heimlich. Pentru a fi mai increzator, este bine sa faci un curs de prim-ajutor. Alte abilitati utile sunt cele de autoaparare sau inotul.

  Osul de peste.

A comanda ceva de mancare intr-un restaurant este destul de simplu. Lucrurile se complica atunci cand comanzi peste si bucatarul il prepara si ti-l serveasca intreg. Este o adevarata arta sa filetezi un peste. Exerseaza acasa, inainte de a merge la restaurant.

Rezerva acum!