Uleiul de măsline grecesc. Știai că…

Cui nu-i place varietatea de mâncăruri grecești, cu ulei de măsline, roşii suculente, lămâi parfumate, oregano, pești și fructe de mare la grătar? Rețetele simple de mâncăruri grecești le găsești pe orice site cu specific culinar, însă gustul preparatului în sine nu este același ca-n Grecia, iar motivul este lesne de înțeles. Pe lângă legumele proaspete crescute pe pâmănt grecesc, toate rețetele de mâncăruri grecești din Grecia se fac exclusiv cu ulei de măsline de cea mai bună calitate, de multe ori presat în curțile oamenilor.

Ajuns în Grecia, descoperi o varietate de uleiuri de măsline, cu diferite arome și în sticluțe cu diferite forme. Cu toate acestea, puţini ştiu ce înseamnă producţia de măsline la nivel mondial, care este cel mai mare producător şi cât de mare e importanţa lui toatetipurile de mâncăruri grecești și, implicit, pentru sănătatea noastră. Iată câteva lucruri mai puţin ştiute despre uleiul de măsline, care se folosește în varietatea de mâncăruri grecești.

1. Cultivarea şi tehnica de procesare a uleiului de măsline nu sunt cu mult diferite față de cele folosite în antichitate. Uleiul folosit în mâncăruri grecești se face prin strivirea şi presarea măslinelor într-o lesie specială. O lesie prin intermediul cărora se scoate substanţa amară din ele.

2. Zona mediteraneană deține 99 % din producția mondială de ulei de măsline, iar Grecia se află pe locul 3 în lume la acest capitol, după Spania și Italia. Te mai întrebi de unde gustul aparte și caracteristicile sănătoase din celebrele mâncăruri grecești?

3. La ora actuală, în Grecia cresc 120 milioane de măslini, mai mulţi decât populaţia ţării – de aproximativ 10 milioane – şi aproximativ 450.000 de familii de greci îi cultivă și le prelucrează măslinele. Și aproape toți își fac uleiul de măsline acasă, pe care îl folosesc în toate rețetele de mâncăruri grecești tradiționale.

4. În prezent, Grecia este cel mai mare exportator de ulei de măsline extra pur, cel mai calitativ din lume, iar în fruntea clasamentului stau prefecturile din Heraklion și Messinia, unde culmea, descoperi și cele mai bune mâncăruri grecești ale țării.

5. Grecii de astăzi sunt marii consumatori de ulei de măsline ai lumii. Un grec consumă anual aproximativ 16 de litri, iar un cretan ajunge chiar și la 30 de litri pe an. Nu degeaba cercetătorii susţin că dieta cretană este cea mai sănătoasă din lume, mai ales când aproape 100% din toate tipurile de mâncăruri grecești conțin ulei de măsline.

6. Uleiul de măsline folosit în rețetele de mâncăruri grecești există în trei variante: rafinat, virgin (obţinut după a doua presare) şi extra-virgin (obţinut după prima presare). Ca pont, uleiurile virgine şi extra-virgine se folosesc, în special, în salate, iar cele rafinate este destinat rețetelor mâncăruri grecești la cuptor şi, eventual, la prăjeli.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Ce gadget-uri ar trebui să iei cu tine în vacanță

Îți poți cheltui banii pe tot felul de gadget-uri de vacanță bizare – de la periuțele de dinți cu funcții Bluetooth, la prăjitoare de pâine care să-ți imprime selfie-ul la micul dejun… Însă există câteva accesorii tehnice pe care chiar ar trebui să le iei cu tine în vacanță. Vorbim de gadget-uri pe care aproape […]

Kefalonia, bijuteria artei culinare grecești

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești. De fapt, este cea mai mare insulă din Marea Ionică, cu cele mai multe zile însorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru structura geologică diversificată, îmbinată frumos cu șarmul unic al locuitorilor săi. Înconjurat de o mulțime de mici […]

10 motive să călătorești singur

Mulți oameni se tem să călătorească singuri, dar acest lucru poate avea multe avantaje. După ce am călătorit non stop, mai mult de opt ani, prefer să călătoresc singură spre deosebire de prietenii mei care se sperie de această idee. În 2008 am decis să îmi dau demisia și să călătoresc un an. A fost […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + nine =