Paștele în stil grecesc: mâncare și obiceiuri

Cauți o vacanță frumoasă pentru Sărbătoarea Pascală? Hai în Grecia. Tradițiile, credința, mielul rumenit la proțap, verdețurile sălbatice și brânza proaspătă sunt doar câteva dintre detaliile unei sărbători perfecte de primăvară. Paștele este cea mai sacră sărbătoare în credința greacă ortodoxă, obiceiurile și preparatele tradiționale fiind păstrate cu sfințenie chiar și de tinerii greci, atrași astăzi de un stil de viață ceva mai modern. Pregătirile pentru Paști ajung într-un punct culminant la finele Săptămânii Sfinte, între Duminica Floriilor și Duminica Paștelui. Deși există multe obiceiuri locale asociate cu Sărbătoarea Pascală, există câteva respectate cu sfințenie de toți, indiferent de vârstă. Iată cum se petrece Paștele în stil grecesc, cu mâncare și obiceiuri tradiționale.

Joia Mare
Pregătirile de Paști încep din Joia Mare cu coacerea pâinii tradițonale tsoureki și cu vopsirea ouălor roșii (roșu este culoarea vieții precum și reprezentarea sângelui lui Hristos). Încă din antichitate, ouăle au fost simbolul renașterii, iar mesajul ouălor roșii este victoria asupra morții. De-a lungul timpului, superstițiile s-au transformat în obiceiuri care includ introducerea primului ou vopsit în roșu în iconostas pentru a alunga răul și marcarea micilor miei cu vopsea roșie, pentru protecție. În seara de Joia Mare, serviciile bisericești includ o reprezentare simbolică a răstignirii, fiind momentul începerii perioadei de doliu. În multe sate și orașe, femeile vor sta în biserică toată noaptea, în doliu tradițional.

Vinerea Mare
Cea mai sfântă zi a Săptămânii Sfinte este Vinerea Mare. Este ziua de doliu, când nu se muncește și nici nu se gătește. De asemenea, este singura zi din an când Sfânta Liturghie nu este citită. Steagurile sunt agățate la bernă și clopotele bisericilor se aud în surdină. Credincioșii nu gătesc în Vinerea Mare, dar dacă sunt nevoiți, prepară mâncăruri tradiționale simple cum ar fi fasolea, cel mai probabil fierte în apă (nu în ulei) și așezonate cu oțet balsamic, ori supe subțiri ca tahinosoupa, o supă preparată cu susan (tahini). În mod tradițonal, femeile și copiii duc flori în biserică pentru a decora Epitaphio (catafalcul simboluc al lui Hristos). Plângerea morții lui Hristos se face la sicriul simbolic decorat cu flori, care poartă chipul Mântuitorului. El este cărat pe umerii credincioșilor în timpul unei procesiuni ce urmează un traseu prestabilit prin comunitate spre cimitir și înapoi.

Sâmbăta Mare
De Sâmbăta Mare, Flacăra Eternă este adusă în Grecia de șuvoiul militar și este distribuită preoților care o duc la bisericile lor locale. Evenimentul este întotdeauna televizat și, în cazul în care există o întârziere sau o avertizare de vreme rea, întreaga țară agonizează până când flacăra ajunge în siguranță. În dimineața de Sâmbăta Mare, încep pregătirile pentru festinul următoarei zile de Paște. Se prepară mâncărurile care se pot face în avans, precum tradiționala supă mayiritsa, care se mănâncă după slujna de la miezul nopții, ca semne de întrerupere a postului.

Mâncarea tradițională de Paști
După ce pretul a strigat „Christos Anesti” (Hristos a Înviat), toți localnicii se salută astfel, așteptând drept răspuns „Alithos Anesti” (Adevărat a Înviat). Mersul cu lumină acasă este și aici un obicei bine împământenit, iar odată ajunși acasă, localnici folosesc lumânările ca să facă semnul crucii cu fum, pe rama ușii.

Crucea de fum este lăsată acolo pe tot parcursul anului, simbolizând faptul că lumina Învierii a binecuvântat casa. Lumanarile sunt folosite drept candelabre la icoana și sunt puse pe masă pentru festinul de la miezul nopții. Priveliștea a sute de lumânări aprinse pe străzile orașului după terminarea slujbei este o frumusețe întâlnită doar o dată pe an. Odată acasă, toată lumea adună în jurul mesei pentru un festin tradițional, care include supa mayiritsa, tsoureki (cozonac) și ouăle roșii.

Duminica Paștelui
În zori (sau mai devreme) în Duminica Paștelui, grătarele încep să rumenească mielul întreg sau iedul, reprezentând „Mielul lui Dumnezeu”. Este o tradiție veche, pe care doar câțiva greci autentici în vârstă o mai respectă. Cei mai mulți preferă mielul sau iedul la cuptor, alături de diferite garnituri. De pe mese nu lipsesc vinurile bune, ouzo și alte băuturi tradiționale. Pregătirea mesei de Paști implică o organizare amănunțită, uneori pregătirea acesteia ținând o noapte întreagă.

Lunea Paștelui
O altă sărbătoare națională, Lunea Paștelui este ziua în care lucrurile se liniștesc și localnicii se înfruptă de bucatele delicioase rămase din Duminica Paștelui.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Ghid de vacanta in Grecia, pentru gurmanzi…

Planurile unei vacante in Grecia includ inevitabil si un meniu. Cu cateva zile inainte de plecare, te gandesti ce ai vrea sa mananci, unde gasesti si, mai ales, care sunt specialitatile destinatiei. Si nici nu-i de mirare. Mancarea greceasca este faimoasa in toata lumea. Este cunoscuta pentru gustul ei aromat, pentru prospetime si sanatate. Unele […]

Ce să NU faci în călătorii

Atunci când trăiești într-o lume modernă poți să faci lucruri rele fără să ai neapărat intenții negative. De exemplu, o mamă și-a neglijat câteva clipe copilul de 3 ani, în timp ce se aflau la o grădină zoologică, și acesta a intrat la o gorilă. Pentru a evita rănirea copilului, angajații de acolo au fost […]

Cele mai importante „travel trends” în 2015

Ți-amintești când stăteai la coadă pentru check-in ca să-ți iei biletul de îmbarcare? Când un apel în străinătate înseamna taxe exorbitante (trăiască Skype) sau când așteptai taxiul în stradă și-l opreai făcând semn cu mâna? Probabil acum îți par antichități și asta pentru că, anual, industria de turism evoluează. Companiile de travel oferă soluții inovatoare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =