×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Atena, noul hotspot al gurmanzilor! Principiile dietei medieteraneene

Fie ca esti mancator cu discernamant sau doar tanjesti dupa un city break de rasfat la soare, Atena este destinatia pe care sa o vizitezi primavara si vara aceasta. Orasul grecesc a devenit destul de rapid hotspot-ul turistilor gurmanzi. Motivul? Cu criza economica inca pe urme, Atena imbratiseaza mai mult ca niciodata simplele principii ale dietei mediteraneene. Iar acest lucru este o veste buna pentru fanii Greciei care s-au saturat de gyros si ouzo. Astazi, in Atena, nu doar ca vei gasi produse uimitoare, ci vei descoperi si secretul dietei sanatoase si de lunga durata, pe care o poti adopta cu usurinta ca stil de viata. Iata sapte motive culinare pentru care capitala Greciei ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de .... luat masa.

Uleiul de masline: o viata mai sigura
Grecia este producatorul de top al lumii privind uleiul de masline. O marca a bucatariei grecesti si a dietei mediteraneene, uleiul de masline este bogat in antioxidanti si in grasimi monosaturate sanatoase. Beneficiile aduse sanatatii sunt incomparabile, acesta reducand inflamatiile din corp, micsorand nivelul colesterolului si presiunea sangelui si reducand riscul de aparitie al cancerului. Desi clasata pe locul trei in lumea producatorilor de ulei de masline, dupa Spania si Italia, Grecia este de fapt producatorul de top al lumii. Grecia dedica maslinilor 60% din pamanturile sale, cultivand nu mai putin de 50 de specii diferite.

Fructe de mare proaspete, in fiecare zi
Legenda spune ca Poseidon, zeul marii, i-a binecuvantat pe atenieni cu o asezare care abunda in pesti si in fructe de mare, iar acestia i-ar fi returnat favoarea, construind in tribut Templul lui Poseidon. Cum orasul este situat in regiunea Atica, marginit de marea Egee si dotat cu pitorescul Golf Saronic in sud, el este fara indoiala un paradis al fructelor de mare. Aici vei manca zilnic preparate din peste proaspat, prins in aceeasi zi in care iti este servit, bogat in omega 3, care ajuta la reglarea coresterolului si la reducerea coagularii sangelui.

Fructe si legume proaspete, din abundenta
Grecii nu cred doar in importanta consumului zilnic de fructe proaspete, ci si in importanta consumului zilnic de legume. La greci, legumele constituie mese principale, nu garnituri, iar acestia mananca aproximativ sase portii pe zi. Tinand cont ca Grecia are 177 de specii diferite de legume verzi, este usor de vazut de unde isi iau ei aportul necesar de vitamine si minerale esentiale. Cat despre aroma mancarurilor din legume, nici nu cred ca mai poate fi pusa in discutie. Cui nu-i place mancarea greceasca?

Mierea: nectarul zeilor
Grecii au crezut multa vreme ca mierea are proprietati medicinale. Mai mult decat un dulce, mierea este considerata un tonic vindecator, cu proprietati antibacteriene si fungicid. Ea este folosita adesea si pe pot de glazura la carne si peste, dar si ca balsam pentru arsuri sau dureri de gat. Haroupomelo, sau mierea roscova, este un element extrem de nutritiv, care detine de trei ori mai mult calciu decat laptele, alaturi de fier, fosfat, potasiu, magneziu si complexul de vitamine A, D si B. Mierea Attiki este produsa de albine, din cimbru salbatic aromatic de pe Muntele Hymmetos, din apropiere de Atena. Curios, s-a dezvaluit recent ca mierea de cimbrisor este un ingredient cheie in ceea ce grecii considera „reteta Viagrei”, impreuna cu alunele si iaurtul grecesc. Ai fost avertizat!

Gatit simplu, beneficiat de maximum de nutrienti
De obicei, familiile traditionale grecesti sunt numeroase si obsinuiesc sa aiba un stil de viata agricol. Toti membrii familiei muncesc la productia branzei, a iaurtului, a hainelor si a tuturor necesitatilor vietii, ramanandu-le foarte putin timp pentru gatitul meselor. De aici si obiceiul mancarurilor simple si rapide. Aceasta filizofie culturala continua si astazi, simplicitatea fiind principala „arma” a bucatariei grecesti. Axandu-se pe ingrediente putine si fresh, bucataresele se bucura de produse de calitate, in care sunt maximizati toti nutrientii.
Gina Rotaru

Rezerva acum!