3.000 de ani de tradiție. Ce să guști într-o vacanță în Grecia

O vacanță în Grecia nu este doar o călătorie de relaxare și aventură. O vacanță în Grecia este și o călătorie gastronomică de explorare și mister. Bucătăria mediteraneană ca stil de viață a devenit marele trend al zilelor noastre, fiind adoptat de milioane de oameni din întreaga lume. Sute de articole se publică săptămânal pe această temă, zeci de pagini sunt scrise zilnic și cărțile de bucate cu diete și rețete mediteraneene sunt prezente la aproape fiecare chioșc. Și totul a început cu ingredientele de bază ale tradiției nutriționale grecești.

Legumele fresh de calitate, folosirea corectă a mirodeniilor (ierburilor) și a condimentelor, peștele proaspăt, fructele de mare și, peste toate, celebrul ulei de măsline sunt secretele celei mai sănătoase bucătării a lumii. Până la urmă, gastronomia grecească are o istorie demonstrată și un record de peste 3.000 de ani. Doar grecii au publicat prima carte de bucate în 330. d.Hr, de Archestratos.

Fructe proaspete
În lunile de vară, în fiecare colț al Greciei găsești fructe proaspete din abundență. Nutrienții din struguri, vitaminele din caise, piersicile și cireșele te pot trece ziua cu brio. Vareitatea lor este atât de mare, iar vitaminele sunt atât de multe, încât dieta vine de la sine. În timpul orelor fierbinți ale prânzului, găsește-ți un loc răcoros, la umbra unui bar pe plajă, pentru un suc de fructe răcoritor sau a unei salate din fructe. Nu există altceva mai răcoros ca acestea. Iar dacă te gândești că gelelalte bucătării înlocuiesc aceste prospețimi cu prăjituri, mai ai vreo nedumerire de ce dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă?

„Horiatiki”
Salata grecească sau „Horiatiki”, așa cum o numesc grecii este în vocabularul oricărei persoane. Ingredinetele de bază ca roșiile, castraveții, fâșiile subțiri de ardei și ceapă, însoțite de Feta, măsline și capere, creează minunata salată pe care o găsești în toate meniurile restaurantelor și a tavernelor. Culmea, în mai toate localurile lumii, indiferent de specific. Difernțele sunt minuscule, lipsindu-le unori unul sau două ingrediente precum ardei sau capere. Cu toate acestea, dacă o pregătești acasă, simți că gustul nu-i cel simțit într-o vacanță în Grecia. Secretul este uleiul de măsline de calitate superioară și binecunoscutul oregano, crescut pe pământ grecesc.

Brânzeturi aparte
Pe lângă Feta (o denumire protejată a produsul din 2002), în vacanța în Grecia vei găsi numeroase alte produse din brânză, cu arome speciale, venind din zone ca Insulele Ionice sau Cyclades, în special din insulele Naxos, Ios și Santorini. Produse făcute zilnic ca iaurtul sunt servite ca desert, îndulcit cu miere, alune sau fructe. Ce poate fi mai sănătos, dulce și sățios de atât?

Tradiția fiecărui grec
Nu te sfii să te bucuri de o masă plină în vacanța în Grecia, alegându-ți dintr-o varietate de mezedes, pe care le vei găsi în orice meniu grecesc. Se potrivesc perfect cu un pahar de ouzo, această combinație fiind o tradiție grecească pe care fiecare grec o păstrează cu sfințenie. Poți încerca taramosalata, fava (din Santorini) sau tzatziki. Se potrivesc perfect cu majoritatea mâncărurilor gătite, îns pecial cu celebrele moussakas și gemista (roșii sau ardei, cu umplutură de orez gătit). Ia o dușcă de ouzo în timp ce te bucuri de briza mării, stând la umbra unei mici taverne de la malul mării. Alătură băuturii și o farfurie de caracatiță la grătar, câțiva creveți sau scampi, sau chiar un preparat din pește sau homar.

„Souvlaki”
Dacă preferi ceva pe fugă, pentru drum, nu-ți va fi deloc greu să găsești un celebru local „souvlaki”. Fiind în multe variații (ca ‘gyros’, ‘kalamaki’, pui, etc), acesta este cel mai popular și delicios preparat grecesc de tip fast food. Probabil ai auzit de el, iar dacă ai fost în vacanță în Grecia, știi exact despre ce vorbim. El este servit de obicei în pita sau pe farfurie, alături de cartofi prăjiți și un strop de zeamă de lămâie.

Galaktoboureko și Greek Frappe
De obicei, un bun venit călduros, tipic grecesc, este acopmaniat de ceva dulce – o gustare tradițională făcută în mai toate casele grecilor. De asemenea servită ca desert și în restaurantele tradiționale, nu uita să comanzi la finalul mesei galaktoboureko or baklavas, gătită și înecată în sirop. E un deliciu. Și bineînțeles, dimineața nu este nimic mai eficient ca o trezire revigorantă ca un Greek Frappe, devenită în ultimii ani băutura-cafea națională a Greciei, pe perioada verii vind servită cât e ziua de lungă. Așadar, dacă nu ai făcut-o până acum, încearcă băutura, și nu numai, în viitoarea ta vacanță în Grecia.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Ce insule grecești să vizitezi, în funcție de hobby

Avem câteva insule grecești pe care le vizităm constant, fără să ne gândim măcar că există multe altele care, poate, se pliază și mai bine pe hobby-urile noastre. Grecia este una dintre puținele destinații ale lumii care-ți oferă numeroase opțiuni privind locurile potrivite de a-ți petrece vacanța. Există peste 200 de insule grecești în întreaga […]

Ghid de vacanta in Grecia, pentru gurmanzi…

Planurile unei vacante in Grecia includ inevitabil si un meniu. Cu cateva zile inainte de plecare, te gandesti ce ai vrea sa mananci, unde gasesti si, mai ales, care sunt specialitatile destinatiei. Si nici nu-i de mirare. Mancarea greceasca este faimoasa in toata lumea. Este cunoscuta pentru gustul ei aromat, pentru prospetime si sanatate. Unele […]

„National Geographic Traveler” indeamna turistii sa viziteze Grecia

National Geographic Traveller din Marea Britanie indeamna turistii de pe tot globul sa viziteze Grecia, sub sloganul „Revino la Grecia”. Publicatia citeaza in cadrul unui articol detaliat privind frumusetile tarii, 11 de motive pentru care Marea Egee si destinatiile grecesti dincolo de aceasta ar trebui explorate. Deși Grecia a a trecut prin cativa ani cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 8 =