×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Santorini, excursie in insula extremelor

Cand spui Santorini, iti imaginezi lux, plaje cu nisip negru si zeci de celebritati, pregatite de vreun shooting fashion. Cu totii o facem si cu totii speram sa ajungem acolo, fie si intr-o excursie de-o zi, care, apropo, e destul de scumpa (100 de euro de persoana, din Creta). Ca deh, acolo are casa Angelina Jolie, acolo vine in vizita Brat Pitt si tot acolo se intalnesc zeci de celebritati in fiecare vara. Intr-un mod mai realist, da, marketingul si-a facut treaba. A reusit sa ne puna imaginatia la treaba si sa faca un intreg mapamond sa viseze la vacante in Santorini. Cu toate acestea, Santorini nu inseamna doar soare, mare, nisip negru, celebritati si case patrate, pictate in alb-albastru.

O lume reala, cu peisaje ireale
Turul cu autocarul iti prezinta insula in toata splendoarea ei. Odata coborat din feribot, urci in autocar, iti faci cruce si stai cateva minute bune cu inima cat un purice, rugandu-te pentru sofer. Oricat de curajos ai fi, soseaua in panta, stramta, serpuita si abrupta, care duce din port spre varful insulei, te umple de adrenalina. Cele doua mari opriri: Oia si Fira, capitala insulei. Aici se invart celebritatile, aici se spune ca vezi cel mai frumos apus de soare si tot aici gasesti numeroase branduri si magazine de lux, majoritatea de bijuterii din aur. Si, da, aici, peisajele iti taie rasuflarea. Toti turistii se fotografiaza in continuu pe stradutele inguste si pietruite ale oraselor, construite in trepte, pe cele mai inalte creste vulcanice. Intreg peisajul te marcheaza, te tine in loc si acapareaza intru totul, facandu-te sa pierzi notiunea timpului. Iar acesta este adevaratul farmec natural al insulei Santorini.

Arta, nunti si shootinguri profesionale
Stradutele inguste sunt impodobite cu suveniruri la preturi rezonabile pentru faima Santorini (cam 3 euro o pietricica pictata in nuantele insulei si cam 5 euro o bratara), iar centrele oraselor au multe magazine si cafenele in care, vrei nu vrei, curiozitatea te impinge sa intri. O cafea costa in jur de 6 euro, insa peisajul merita inzecit mai mult. Constructiile sunt albe, in zare admiri marea de un albastru ireal, in laterale esti surprins de arhitectura caselor cocotate pe stanci, iar in jos vezi valurile lovindu-se de stanci si cate o barca de pescari, care intruneste peisajul tipic grecesc. Plimbandu-te pe strazi, imposibil sa nu vezi expozitii de arta, picturi, haine handmade si, fara doar si poate, o mireasa japoneza si vreun shooting fashion profesional.

Insula extremelor! De la bogatie, la saracie
Iar dupa ce te-ai rasfatat in luxul celor doua orase turistice si ghidul ti-a aratat conacul Angelinei Jolie si hotelurile in care obisnuiesc sa stea celebritatile, restul insulei incepe sa-ti para sec, lipsit de personalitate si, pe alocuri, trist. Iesind din oras, te uiti in jur si vezi pustietate, campuri intregi de vegetatie uscata. Ti se spune de la inceput ca Santorini este o insula vulcanica, insa marketingul intensiv si lipsa unei prezentari complete si corecte te lasa sa crezi ca, aici, totul inseamna lux si exclusivism. Ei bine, nu-i deloc asa.

Daca n-ai un spirit adaptabil, poti suferi un soc crezand ca ai ajuns in mijlocul pustietatii… Pe drumul din Oia spre plaja cu nisip negru, treci prin sate cu case saracacioase, terenuri goale cu vegetatie uscata, pubele de gunoi si multe zone in constructii. O priveliste dezolanta de care scapi cateva minute mai tarziu, odata ajuns pe plaja cu nisip negru. Fiind o zona turistica, aici atmosfera se schimba. Vezi agitatie, simti aromele mancarurilor grecesti si descoperi o salba de magazine cu haine de calitate. Pe scurt, vezi turism.

Excursie cu asteptari reale
Per total, insula este o lume aparte, care s-a bucurat de o promovare intensiva, prin prezenta celebritatilor si datorita istoriei si a misterului Atlantidei. O lume fascinanta in felul ei, dar pe care iti recomandam sa o strabati cu asteptari reale. Pentru ca DA:

Santorini merita vazuta. Toata. Santorini merita ilustrata. Toata. Santorini merita povestita. In totalitate. Si, fara indoiala, Santorini merita apreciata. Cu totul. Viziteaza Santorini, fotografiaz-o in amanunt, descopera-i toate fetele si reda-o asa cum o vezi tu in realitate. Santorini este o insula spectaculoasa, cu particularitati unice, zone cu turism intens, dar si zone cu autenticitate, asa cum gasesti in aproape toate destinatiile Greciei. Nu te lasa pacalit de mirajul celebritatilor, ci alege Santorini pentru ca frumusetea ei autentica. Nu de alta, dar  celebritati au fost si in Paros (Tom Hanks), Corfu (James Bond), Kefalonia (Nicolas Cage si Penelope Cruz), Skiathos (Meryl Streep) si lista poate continua...
Gina Rotaru

Rezerva acum!